Najavljen 2. Zagrebački harfistički festival

Harfa 1U Medijateci francuskog instituta najavljen je 2. Zagreb harp festival i harfi tvornice Camac. Pritom su se pokazljivo iskazali učenici iz raznih glazbenih škola izvodeći na harfi djela vrhunskih glazbenika. Nastupila je Miljenka Grđan, ugledna hrvatska sopranistica i nastavnica na Muzičkoj akademiji u duetu s Tajanom Vukelić Peić, harfistico  i umjetničkom ravnateljicom Zagreb harp festivala. Zaista bilo je zadivljujuće slušati djecu iz raznih hrvatskih škola i njihove profesore, koji su došli iz Rijeke (Glazbena škola I. M. Ronjgov), te Biserku Krčelić, profesoricu harfe na Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski.

2. Zagrebački harfistički festival (2nd Zagreb harp festival) najavljen je baš onako kako su organizatori i zamislili dojmljivom svečanošću glazbe – uz izložbu i predočavanje nekoliko harfi iz tvornice Camac (sponzora festivala u instrumentima i ove, ali i drugu godinu zaredom festivala). Predstavljanje je organizirala Umjetnička organizacija Hathor i Zagrebački harfistički centar u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu koji je ustupio prostor.

Harfa 2Eto, spomenut ćemo da je ove godine umjetnička organizacija Hathor pod umjetničkim ravnateljstvom hrvatske harfistice Tajane Vukelić Peić, organizirala u travnju 1. međunarodni harfistički festival, koji je trajao 8 dana, a na njemu je održano 13 različitih, pretežno solističkih koncerata umjetnika na harfi, 4 seminara, stručni skup i radionica ansambla. Tad je nastupio 101 izvođač, od čega 11 inozemnih solista: Ion Ivan Roncea-Rumunjska, Patrizia Tassini i Giorgio Marcossi-Italija, Benjamin Creighton Griffiths-Wales, Claire le Fur-Francuska, Baltazar Juarez-Mexico, Staša Mirković Grujić ; nastupilo je 5 ansambala: Le Alizes-Francuska, Zagrebački solisti, Mariachi Los Cabaleros, Hrvatski orkestar harfi’Tisuću žica’, Zbor crkve Sv. Marka.

Osnovna ideja ovog festivala je rad s mladim harfistima, promocija mladih harfista i razmjena iskustava s vrhunskim harfistima današnjice. Slijedeći 2 Zagreb harp festival zapravo je konkretiziran sadržajno zahtjevnim programom i održat će se od 17. do 25. svibnja 2014.godine.

Sad već možemo potvrditi dolazak više uglednih inozemnih gostiju glazbenika, među nima su: Marie-Claire Jamet – harfističku legendu, Sylvain Blassel-harfist, kompozitor i dirigent, Pierre-Yves Artaud-flautist, Anna Verkholanolantseva – solistica bečkog radio orkestra, Aleksander Trtstiansky – violinist, profesor na Čajkovski konzervatoriju, Ina Zdorovetchi – SAD, Tina Žerdin i Tanja Vogrin – Slovenija, Gabriella dall Olio-Italija, Angelo Tolosa -Venezuela; Mladi harfisti: Julien Sabbague – Francuska, Lenka Petrović, Mirta Lice.  Hrvatski harfisti i njihovi gosti, Zagrebački solisti u sklopu 2. Zagreb harp festivala održavat će se razni seminari, radionice i stručni skupovi, ali i revijsko natjecanje u disciplini male harfe.

Umjetnička ravnateljica Tajana je Vukelić Peić kazala da su s prvim održanim ovogodišnjim u travnju festivalom više nego zadovoljni – jer  je oduševio sve one koji su pomno slušali i nazočili koncertima, pa i znatiželjnike, a to očekuje i od drugog. Učenici su u Medijateci uvjerljivo pokazali primjetan privrženost k harfi. Izrazili su optimizam koji pronalaze u glazbenoj izobrazbi učenika glazbenih škola, a pritom su ostvarena međusobna učenička upoznavanja i povezivanja. Primjetno  je iznad svega bilo davanje prilike učenicima i mladim glazbenicima (u ovodobnici imaju), baš ono što smo oduvijek u Zagrebu i Hrvatskoj imali, pravi rasadnik talenata koji će biti i izvor novih glazbenih nadahnuća.

Mnoge su stvari potrebne su da se jedan glazbenik harfe školuje, a samo se iznimnom voljom i ustrajnošću može razvijati talentiran glazbenik a tek kako bi se afirmirao. Eto ovaj festival je poseban primjer – jer učenici iz glazbenih škola natječu se i dolaze školuju se i usavršavaju u Zagrebu da bi bili vrsni umjetnici glazbe. Stoga jer su nam kao staroj europskoj naciji kulture zaista potrebni mladi glazbenici (a s novom zgradom Glazbene akademije) kao narod moramo očekivati i veće glazbene uspjehe hrvatskih glazbenika!
Eto i zbog toga kako bismo nadalje s uspjehom održavali u glazbi dosadašnju stečenu (visoku razinu kvalitete),  i kako bi se kao Hrvatska (nacija kulture) razaznavali s glazbom među drugim nacijama i državama u Europi i svijetu.

Sve u svemu možemo kazati da se u Hrvatskoj odgajaju stoljećima vrsni glazbenici, pa čak i harfe, a najava 2. Zagreb harp festivala to uvelike potvrđuje i ukazuje na ozbiljenu natjecateljsku festivalsku namjeru, ali i vrhunsku glazbu harfi s vrsnim glazbenim imenima, koja su organizatori pomno privukli k drugom festivalu harfi u Zagreb.

Ivan Raos

Tagged: , , ,