Najbolji filmovi iz Berlina i Cannesa u Vukovaru

Vrijeme je za kulturno događanje ljeta u srcu Slavonije, 11. Vukovar Film festival – Festival podunavskih zemalja, koji će se održati od 21. do 26. kolovoza te nastaviti tradiciju premijernih prikazivanja najboljih i nagrađivanih filmova s festivala u Berlinu, Cannesu i Sundanceu. Publika u Vukovaru, ali i u susjednim gradovima kao što su Osijek, Valpovo i Beli Manastir, imat će priliku, tijekom šest dana, pogledati ukupno 80 filmova, od čega 70 dugometražnih i 10 kratkih.Festival otvara mađarski film ‘Tijelo i duša’ (Testről és lélekről) redateljice Ildikó Enyedi. Riječ je o velikoj premijeri jer je film pobijedio na ovogodišnjem, 67. filmskom festivalu u Berlinu. Na istom festivalu osvojio je nagradu za najbolji film po izboru FIPRESCI žirija (Međunarodno udruženje filmskih kritičara) i ekumenskog žirija. Tim povodom, na otvorenje stiže i redateljica filma Ildikó Enyedi.

Na meniju filmova iz konkurencije koji se bore za nagrade, same su premijerne poslastice, kao naslovi ‘Iz ništavila’ Fatiha Akina i ‘Jupiterov mjesec’ Kornela Mundrucza, koji su se ove godine natjecali za Zlatnu palmu u Cannesu, ‘Wilde Maus’ Josefa Hadera i ‘Ana ljubavi moja’ Calina Petera Netzera, koju su se ove godine natjecali za Zlatnog medvjeda u Berlinu, zatim ‘Masaryk’ Juliusa Ševčika i ‘Rekvijem za gospođu J’ Bojana Vuletića koji su također imali premijeru u Berlinu. Hrvatski predstavnik bit će hvaljeni film ‘Mrtve ribe’ Kristijana Milića.

U izuzetno atraktivnom i najposjećenijem programu Svijet festival donosi mješavinu komercijalnih i nagrađenih umjetničkih filmova. Tako će publika premijerno vidjeti duo osvajača nagrada iz ovogodišnjeg Cannesa, francuski ‘120 otkucaja u minuti’ Robina Campilla, koji je osvojio Grand Prix, odnosno drugu nagradu po važnosti, te ruski ‘Bez ljubavi’ Andreya Zvyagintseva koji je osvojio nagradu žirija, što je treća nagrada po važnosti na canneskom festivalu. Komercijalnu nišu popunile su također same canneske premijere, komedija ‘Kako zavesti curu na tulumu’ s Nicole Kidman i Elle Fanning te krimić ‘Paklena noć’ s Robertom Pattinsonom. Još jedna komedija stiže s festivala u Sundanceu, a to je ‘Moja ljubavna priča’ s Kumailom Nanjianijem i Zoe Kazan koju su brojni američki kritičari nazvali najpametnijom romantičnom komedijom ove godine.

VFF tradicionalno nastavlja i s prikazivanjem najboljih skandinavskih filmova u programu Viking invazija i francuskih u programu Francuski fokus, a tu je i nevjerojatno uspješan program uveden prošle godine, a to su komercijalni dokumentarni filmovi jednako prepoznati od publike, kritike i medija, a za festival ih je birao Đelo Hadžiselimović. Ti filmovi prikazuju se na brodu Bajadera koji tijekom projekcija plovi Dunavom. Taj će program ujedno biti i najava za skorašnji početak emitiranja kablovskog televizijskog kanala DOKUTV – odabrao Đelo Hadžiselimović.

No, ni dokumentarci koji će se natjecati za nagrade ne zaostaju kvalitetom za onima koje je odabrao Đelo Hadžiselimović i vrve zanimljivim i intrigantnim temama. ‘Život od milijun dolara’ redatelja Roberta Zubera prati slučaj ‘Nore fore’, djevojčice Nore Šitum, čiji su roditelji nakon djetetove smrti krenuli u privatnu istragu tražeći odgovor gdje je novac koji se prikupljao za liječenje njihove kćeri u Americi. Njemački dox ‘Obećanje’ redateljskog para Karin Steinberger i Marcusa Vettera istražuje slučaj Jensa Soringa koji je više od 30 godina u američkom zatvoru zbog umorstva, a njihov film pokazuje da je Soring vjerojatno nevin. Češki ‘Voli me ako možeš’ kamerom slijedi život tri invalida koji su u potrazi za (seksualnom) ljubavi, dok u austrijskom ‘U potrazi za Edith’ redatelj Peter Stephen Jungk istražuje život svoje pratete za koju saznaje da je bila poznata KGB-ova špijunka koja je vodila dvostruki život. Za ljubitelje sporta tu je dokumentarac ‘Prljave igre’ njemačkog novinara Benjamina Besta koji je istraživao korupciju u vrhunskom sportu, od nogometa nadalje, što je tek djelić dox kolača koji se natječu za nagrade Vukovarskog festivala, a gledatelji će ih moći ‘kušati’ svakog dana u klimatiziranom Cinestaru, uz razgovore s redateljima.

Vukovar Film festival svake je godine prepoznat ne samo po izvrsnim filmovima već i noćnoj zabavi u kojoj sudjeluju popularni bendovi. Ove godine party zona je na terasi shopping malla Golubica, a donosi koncerte tri sjajna benda – Detoura, Jinxa i Kojota – dok će ostale večeri proteći u plesnim ritmovima poznatih DJ-a, Alena Balena, Tome Ricova i DJ Nene. Ulaz je slobodan, a glazba se svaku večer pali u 23 sata.

O najboljima i ove godine odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca. Žirijem za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedaju glumac Emir Hadžihafizbegović, filmski kritičar Dean Kotiga i urednica na HRT-u Branka Papić, a stručni sud za dokumentarce daju njemački redatelj i producent Tim van Beveren i poljski redatelj Marek Tomasz Pawlowski, dok domaće boje brani nagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić.

Cijeli program pronađite na www.vukovarfilmfestival.com


Tagged: , , , , , ,