Nenad Burcar: Volim Japan

U sklopu ‘Jutra poezije’, koje se svake subote održava u kultnoj zagrebačkoj gornjogradskoj gostionici Pod mirnim krovovima, otvorena je izložba jednog od najznačajnijih predstavnika autsajderskog slikarstva u Hrvatskoj – Nenada Burcara, a posvećena je velikom performeru Tomu Gotovcu.
Nenad Burcar-Pod starim krovovimaIzložbu pod nazivom ‘Volim Japan’, otvorili su pjesnikinja Vesna Kovačić Maslačak (koja piše i haiku poeziju) te pjesnik i kipar Davorin Žitnik Žito. U kontekstu naziva izložbe ‘Volim Japan / Nihon ga suki’, Burcar u svojim najnovijim radovima reminiscira haiku poeziju, ikebanu i kabuki teatar. Ima tu i pokojega prepoznatljivog romba, koji je već dugi niz godina, uz motive riba i ptica, zaštitni znak njegova slikarstva.

Nenad Burcar -Volim JapanNenad Burcar je osnivač i dugogodišnji predsjednik Udruge autsajderskih slikara, nastale početkom 1990-ih na zagrebačkoj Trešnjevci, čiji su se članovi i simpatizeri kasnije okupljali u predvorju nekadašnjega restorana Plitvice i Udruženja obrtnika u Ilici. Pet godina je vodio likovnu radionicu u sklopu kulturne manifestacije Strossmartre na Gornjemu gradu.

Burcar godinama ostvaruje vlastiti ‘likovni svemir’, modi i pravcima unatoč. Na portalu see.me ušao je u odabir 1000 najzanimljivijih svjetskih slikara. Pisao je scenarije za nekadašnju TV Zagreb, preveo niz značajnih knjiga s engleskoga jezika, a književnošću se bavi oduvijek…

Ovo je njegova 34 samostalna izložba u Hrvatskoj i svijetu, a ostaje otvorena do sredine lipnja.

Vjekoslav Madunić / Foto: Marko Majstorović

Tagged: , , , , , , , , ,