(Ne)poznati Hrvati: 150 zanimljivih biografija

U izdanju Mozaika objavljena je knjiga Tomislava Matića ‘(Ne)poznati Hrvati’ sa 150 zanimljivih biografija osoba iz svih razdoblja hrvatske povijesti, koje šira javnost ne poznaje.Ova je knjiga jedna velika zbirka biografija, jer obrađuje osobe za koje je šira javnost na neki način čula, najčešće zato što je po njima nazvana neka ulica, ustanova ili nagrada, ali su joj unatoč tomu ostale relativno nepoznate. Riječ je o ljudima koji su se istaknuli svojim vještinama, znanjem, postignućima ili jednostavno time što su se našli na pravome mjestu u pravo vrijeme.

Knjiga donosi priče poput prvog poznatog Hrvata koji je obišao svijet, prvog hrvatskog radiologa, misionara koji je istražio Kaliforniju, srednjovjekovnog znanstvenika koji je preveo Kur’an na latinski te umjetnika, političara i drugih koji su na neki način zadužili Hrvatsku ili svijet.

Riječ je o osobama različitih vjeroispovijesti, političkih uvjerenja, pa i narodnosti. Brojne najvažnije osobe hrvatske povijesti uopće nisu etnički Hrvati – među njima ima Nijemaca, Slovenaca, iznenađujuće mnogo Čeha, Srba… Svima im je zajedničko to što su na neki način pridonijeli razvoju Hrvatske. Neke su od takvih osoba rođene u Hrvatskoj, ali su svoje uspjehe ostvarile izvan nje.

Pisana je na jednostavan način, pristupačan široj javnosti, te laicima nastoji približiti povijesnu znanost i posebice hrvatsku povijest, koja je zadivljujuća zato što je zapravo priča o nama. U svakodnevnu životu upotrebljavamo predmete koje je možda izumila ili izradila osoba iz našega rodnog grada, možda čak iz naše četvrti ili ulice. Možda čak i živimo u zgradi ili četvrti koju je ona sagradila! Ni sami nismo svjesni koliko su na nas utjecali ljudi za koje nikada nismo čuli. Pravo je vrijeme da upoznamo neke od njih!

Autor Tomislav Matić rođen je 1984. u Zagrebu. Diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu 2009. godine, na kojem je 2017. godine doktorirao obranivši rad pod naslovom ‘Ivan Vitez od Sredne – Prelat i humanist 15. stoljeća’. Tijekom studija boravio je i istraživao na sveučilištima Ca’ Foscari u Veneciji i Pázmány Péter u Budimpešti. Objavio je više znanstvenih radova, kao i stručnih radova i sažetaka, u časopisima, zbornicima i ostalim znanstvenim publikacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Izlagao je na nizu znanstvenih konferencija u Hrvatskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Češkoj, Slovačkoj i drugdje te sudjelovao u nekoliko znanstvenih projekata, uključivši projekt Sveučilišta u Oxfordu – ‘The Jagiellonians: Dynasty, Memory and Identity in Central Europe’.

M. K.

Tagged: , , , , , ,