Nijemi filmovi uz Zagrebačku filharmoniju

Kinematografski klasici iz ere nijemog filma, ‘General’ (The General) Bustera Keatona i ‘Mališan’ (The Kid) Charlieja Chaplina, prikazat će se na 14 projekcija tijekom nadolazeće jeseni i zime, koje će glazbom uživo popratiti orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.
FilmharmonijaPremijerne projekcije održat će se 5., 6. i 7. studenoga, a uslijedit će i reprizne izvedbe 22. prosinca, 26. siječnja, 24. veljače i 23. ožujka. Na svaki od ovih datuma održat će se projekcija ‘Mališana’ s početkom u 18.30, te potom projekcija ‘Generala’ u 20.30 sati.

‘Mališan’ Charlieja Chaplina prati priču o Skitnici, vjerojatno najpoznatijem liku s celuloidnih vrpci ikada čije razne dogodovštine pratimo u većini Chaplinovih filmova. Buster Keaton, uz Chaplina je najveći američki predstavnik nijemog filma, a popularno je nazivan i ‘Velikim kamenim licem’ zbog prepoznatljivo bezizražajnog lica lišenog mimike. Njegov film ‘General’ čak je i veliki Orson Welles nazvao ‘najvećom komedijom, najvećim filmom o Građanskom ratu i možda najvećim filmom ikada snimljenim’, a to je ujedno i Keatonov najdraži vlastiti film. ‘General’ uživa kultni status i nalazi se na gotovo svim ljestvicama najboljih filmskih ostvarenja svih vremena.

K. E.


Charlie Chaplin
Chaplinov Cirkus uz orkestar

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,