Njemačka – europska turistička velesila

U Magdeburgu je otvoren 42. skup turističkih djelatnika Njemačke turističke zajednice na kojem je bila glavna tema ‘Priroda i prirodne ljepote Njemačke’.Njemačka-QuedlimburgTim povodom okupilo se 1100 turističkih djelatnika i novinara iz 45 zemalja cijelog svijeta, među kojima i odabrana ekipa iz Hrvatske.

Magdeburg-svečano-otvorenjeSvečano otvorenje skupa upriličeno je u superior hotelu Maritim, a otvorila ga je predsjednica Uprave Njemačke turističkezajednice, Petra Hedorfer. Jednosatnu dinamičnu priredbu vodili su glumci odjeveni u povijesne ličnosti ovog grada i pokrajine Saska-Anhalt, koju zovu srcem Njemačke. Za Magdebeurg, koji broji oko 250.000 stanovnika, kaže se da je ‘grad Otta’, zbog dva slavna imenjaka koji su tu rođeni. Otto I. (912.-973.) bio je saski vojvoda i rimsko-njemački kralj, a drugi Otto – von Guericke (1602.-1686.) bio je veliki znanstvenik.

Bauhaus -DessauUz mnoštvo poznatih ličnosti iz njemačke politike i kulture, zanimljiv je bio i nastup pop grupe Tokio Hotel, oja je upravo iz ovoga grada. Za posjetitelje skupa priređeni su posjeti gradovima iz Saske oblasti pod zaštitom UNESCO-a kao što su Quedlinburg, potom Dessau, grad u kojem je Walter Gropius sa suradnicima izgradio Bauhaus i tako promijenio svjetsku arhitekturu te Wittenberg, grad Martina Luthera, osnivača protestantizma.

Njemačka je po turističkim dolascima i ostalim parametrima druga zemlja u Europi odmah nakon Španjolske (i sedma u svijetu) s 55,6 milijuna posjetitelja godišnje i zaradom od 278,3 milijarde eura.

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić


Njemačka turistička zajednica
Njemačka kao turistička destinacija
Tagged: , , , , , , , , , , , ,