No Borders Orchestra u prištinskoj katedrali

No Borders Orchestra, ansambl koji okuplja vrsne glazbenike iz skoro svih država s područja bivše Yu države, održao je koncert u prepunoj Katedrali blažene majke Tereze u Prištini.

No Borders PrištinaKoncert, u okviru festivala Kammerfest, izim umjetničkog, imao je izniman društveni i politički značaj kojeg su podržali Ured Europske unije na Kosovu, Švicarsko veleposlanstvo u Prištini, fondacija Robert Bosch, i uz svesrdnu logističku pomoć Kosovske filharmonije u čijoj dvorani su održavane probe ovog orkestra.

Na press konferenciji u Prištini (izazvala je oveće zanimanje medija), dirigent Premil Petrović je izjavio: NBO je prištinski orkestar jednako koliko je i ljubljanski, zagrebački, sarajevski… ‘Naš nastup u Prištini je muziciranje kod kuće. Radost zajedništva koja se vidi i čuje na našim koncertima, NBO suprotstavlja strahu od drugačijeg i mržnji, kao dominantnim emocijama u našoj regiji’, rečeno je na pressici.

Glazbenici su proveli pet ugodnih dana u Prištini (i svakodnevno održavali i probe), što je izim samog koncerta i bila misija ovog projekta, a to je povezivanje – kako umjetničko tako i ljudsko.

‘Kada smo počinjali sa ovom inicijativom postavljalo se pitanje čemu još jedan simfonijski orkestar danas. Sa svakim novim projektom, ovaj orkestar samo dobiva na smislu kao pravi primjer kvalitete koji proizlazi iz bogatstva različitosti. NBO je dokaz da zajedno možemo više nego pojedinačno’, izjavila je Jelena Dojčinović, koordinator projekta.

No Borders Orchestra je ansambl koji postoji i djeluje tek nepunih godinu dana, ali je do sad održao koncerte na vodećim festivalima u Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. U kolovozu je NBO u Ljubljani snimio prvi CD za Universal Music Austria, prilika koju do sada nije imao ni jedan ansambl u regiji, a čije izdanje se očekuje na proljeće.

Idući nastup No Borders Orchestra održat će se u Berlinu 20. listopada u dvorani Radial Systema. I ovaj projekt okupio je značajne kulturne i političke aktere u Njemačkoj. Koncert su podržali Goethe Institut, Allianz Kulturstiftung, Ambasade Slovenije, Crne Gore i Kosova u Berlinu, kao i Društvo njemačko-makedonskog prijateljstva. Ovim povodom No Borders Orchestra održat će i jednodnevnu konferenciju u Berlinu pod nazivom ‘Stereotypes, Racism and Music Making. Can Gipsies Play Wagner’.

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , , , , , ,