Noam Chomsky: Optimizam, a ne očaj

‘Optimizam, a ne očaj’ okuplja najnovije intervjue koje je Noam Chomsky, jedan od svjetski najpoznatijih javnih intelektualaca današnjice, dao C. J. Polychroniouu za Truthout i obavezna je literatura u ovim teškim vremenima.U njima Chomsky iznosi svoje stavove o ‘ratu protiv terorizma“, usponu neoliberalizma, izbjegličkoj krizi, izgledima za postizanje izraelsko-palestinskog mira, usponu pokreta Black Lives Matter, disfunkcionalnom američkom izbornom sustavu, opasnosti od klimatskih promjena te o nadama, izgledima i izazovima izgradnje pokreta za radikalnu promjenu.

Podijeljena u tri dijela, ‘Optimizam, a ne očaj’ počinje preciznom analizom neoliberalizma i imperijalizma, stanja u Europskoj uniji, uloge religije u politici i klasne polarizacije. U drugom dijelu fokusira se na Trumpov predsjednički mandat te izlaže povijest američke vanjske politike, kao i ostale važne teme, poput zdravstvene skrbi, obrazovne politike i globalnog zatopljenja. Naposljetku, treći dio knjige govori o alternativi postojećem sustavu, postavljajući pitanje: Jesu li SAD spremne za socijalizam?

Noam Chomsky već je više od pola stoljeća ‘moralna savjest Amerike’ (iako je većini Amerikanaca i dalje nepoznat), kao i najpoznatiji javni intelektualac na svijetu, koji neprestano progovara protiv američke agresije i zagovara prava slabih i ugnjetenih širom svijeta, još od rata u Vijetnamu do danas. Njegove se analize uvijek temelje na neospornim činjenicama, a usmjeravaju ih i duboki moralni stavovi o slobodi, demokraciji, ljudskim pravima, doličnosti i pristojnosti. Glas Chomskog i dalje je gotovo jedinstveni bljesak nade i optimizma u ovim mračnim vremenima – u razdoblju neviđene ekonomske nejednakosti, jačanja autoritarnosti i društvenog darvinizma, uz ljevicu koja je okrenula leđa klasnoj borbi.

C. J. Polychroniou politički je ekonomist koji je predavao na sveučilištima i istraživačkim centrima u Europi i SAD-u. Glavna su mu područja zanimanja europska ekonomska integracija, globalizacija, politička ekonomija SAD i dekonstrukcija neoliberalnog političko-ekonomskog projekta. Objavio je nekoliko knjiga te članke u brojnim novinama, časopisima i internetskihim portalima.

Chomsky je lingvist, filozof, politički aktivist, pisac i predavač. Počasni je profesor na Sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na Massachusetts Institute of Technology. Objavio je velik broj značajnih knjiga, članaka i eseja o globalnoj politici, povijesti i lingvistici. Među političkim bestselerima su mu knjige ‘Hegemonija ili opstanak’, ‘Tko vlada svijetom?’ i ‘Globalno nezadovoljstvo’, također u izdanju Naklade Ljevak. Živi u Tucsonu u Arizoni.

N. L.


Tagged: , , , , , , ,