Noć hrvatskog filma i novih medija

Prva ‘Noć hrvatskog filma i novih medija’ održat će se 14. lipnja na 17 različitih lokacija diljem Lijepe naše.
Noć hrvatskog filmaU osam gradova u jednoj će se večeri prikazati više od 250 filmova – počevši od 14 digitalno restauriranih hrvatskih filmskih klasika – Vuk Samotnjak, Breza, Lisinski, U raljama života, Tri Ane, Sjenka slave, Tajna starog tavana, Makedonski dio pakla, Kapetan Mikula Mali, Ljubavna pisma s predumišljajem, Idu dani, Atentat u Sarajevu, Crne ptice, Ciguli Miguli, najgledanijeg domaćeg filma u povijesti, ‘ljubavne komedije s pjevanjem’ – Tko pjeva zlo ne misli, prvog hrvatskog cjelovečernjeg zvučnog filma Lisinski iz 1944.,  preko novijih igranih filmova koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima, najznačajnijih ostvarenja dokumentarnog i eksperimentalnog hrvatskog filma, sve do najpopularnijih animiranih i igranih filmova za najmlađe kao što su Čudesna šuma, Duh u močvari i Koko i duhovi, ali i najnovijeg Duh babe Ilonke.

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika Borivoj Dovniković Bordo – selektor za animirani film, Branko Ištvančić – selektor za dokumentarni film, Željko Sarić – selektor za eksperimentalni film, Leila Topić – selektorica za nove medije, sakupila je ono najbolje od domaće kinematografije, i sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Filmski program u svim kino dvoranama počinje u 18 sati, osim u zagrebačkom kinu Europa gdje će se održati svečano otvorenje manifestacije s početkom u 20 sati. Kao i na svim ostalim projekcijama, ulaz na svečano otvorenje je besplatan. Dio programa bit će posvećen filmskoj glazbi. Od njezinih samih početaka do danas, ulicom sjećanja vodit će vas Cantus Ansambl, svirajući neke od najznačajnijih skladbi napisanih za film Tko pjeva zlo ne misli, Bitka na Neretvi, Vlak u snijegu, Glembajevi, Baltazar… U dvorani Müller kina Europa, prikazivat će se izbor najzanimljivijih radova u kategoriji ‘Novi mediji’, a održat će se i filmska tribina pod nazivom ‘Hrvatski film između umjetnosti i publike’, čiji su voditelji filmski kritičar Boško Picula i povjesničar filma Daniel Rafaelić, a gosti redatelji Lordan Zafranović i Vinko Brešan, filmska kritičarka Diana Nenadić, producent Stanislav Babić i glumica Marija Škaričić.

Osim toga, ‘Noć hrvatskog filma i novih medija’ u Zagreb premijerno dovodi debitantski dugometražni igrani film mlade nade hrvatske kinematografije, 19-godišnjeg Brune Mustića, studenta prve godine Akademije dramske umjetnosti. U njegovu filmu ‘Glazbena kutija’ glume Robert Kurbaša, Ana Gruica i Dara Vukić.
Cilj organizatora je, od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti tsunami, koji će to zanimanje trajno i dugo vremena pojačati. Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja potpuno je besplatan!

I. C.

Tagged: , , , , , , , ,