Noć uz knjigu i voditelje kreativnih radionica

Za nama je još jedna i, sudeći po odazivu, dosad najuspješnija kulturna manifestacija Noć knjige kojom se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.
Noć knjige 2015Maratonsko druženje s knjigom uz javna čitanja, kreativne radionice, kvizove, nagradne igre, projekcije filmova i klasična predstavljanja knjiga te druženja s piscima organizirano je u više od 180 gradova diljem Hrvatske. U manifestaciji je s vlastitim kreativnim programima sudjelovalo preko 400 kulturnih institucija, centara i ustanova, sa zajedničkim ciljem i željom da knjigu učine bližom i dostupnijom što većem broju korisnika. S obzirom na istraživanja koja zadnjih godina pokazuju ne osobito optimistične perspektive kada je riječ o književnosti i navici čitanja, takav odaziv kod nas je i više nego dobrodošao.

Svojim programom u Noći knjige sudjelovao je i Centar za kreativno pisanje (CeKaPe), koji je u zagrebačkom klubu Vinyl predstavio voditelje svojih radionica uz zanimljivu tribinu o književnosti i ulozi koju knjiga ima u današnjem društvu. Moderatorice Sanja Vučković i Jelena Zlatar o tim su temama porazgovarale s Goranom Ferčecom, Tomislavom Kuzmanovićem, Tomicom Šćavinom, Sanjom Kovačević, Aleksandrom Starčević, Ivom Tičić i Denisom Špičićem. Svatko od njih tekstom se bavi na sebi svojstven način, kroz poeziju ili prozu, a svoja iskustva podijelili su s posjetiteljima koji su mogli doznati nešto više o kreativnim radionicama.

Noć knjige 2015-KNAPU drugom dijelu programa mladi CeKaPe-ovi autori u atriju centra KNAP na Peščenici predstavili su svoje pjesme, kratke priče i romane, a neki i rukopise koji će tek biti objavljeni. Spisateljica Jelena Zlatar čitala je ulomke iz svoga romana ‘Slijepa točka’, Ksenija Kušec iz zbirke priča ‘Reci mi sve’, Sanja Baković iz još neobjavljene zbirke poezije ‘Plovna mjesta’ i Denis Špičić iz, također neobjavljene, zbirke priča ‘Ružno o ljubavi, lijepo o mrtvima’. Čitanje je popraćeno zanimljivim scenskim prikazom članova dramske grupe Teatra Gaudeamus.

U završnom dijelu Noći knjige, koji je uz književno natjecanje KNJIZ održan u caffe baru Sova, uručene su nagrade pobjednicima Natječaja na najbolji slogan u Noći knjige 2015. U velikoj konkurenciji među 124 prijavljenih prijedloga, ovogodišnji pobjednik s najvećim brojem glasova je Tomislav Šulj za slogan ‘S knjigom kroz mrak’, drugo mjesto osvojio je Martin Majcenović za slogan ‘Čitaj da ne ostaneš bez teksta’, a treće je pripalo Josipi Marenić za slogan ‘Čitaj me između redaka’.

Renata Cisar / Foto: Tomislav Gamberožić

Tagged: , , , , , ,