Nogomet: Povijest svjetskih prvenstava

Tko želi čitati knjige za vrijeme aktualnog Svjetskog prvenstva u nogometu? Možda ćete ovu knjigu željeti jer uz nju će biti lakše strastveno navijati i izdržati neizvjesnost i uzbuđenje sljedećih mjesec dana.

Nogomet-povijest svjetskih prvenstava‘Nogomet – Povijest svjetskih prvenstava’ Ivice Buljana i Vlade Vurušića pravi je melem za nogometnu groznicu. Da bi taj priručnik za svakog ljubitelja nogometa i sporta općenito učinila što dostupnijim, Školska knjiga je pripremila promotivnu akciju, koja vrijedi u svim njihovim knjižarama do 12. srpnja.

U knjizi su opisane sve nogometne utakmice ikad odigrane na svjetskim prvenstvima, počevši od Urugvaja davne 1930., pa sve do danas. Bez poznavanja tih povijesnih dvoboja nemoguće je razumjeti nogomet danas. Upravo su svjetska prvenstva stvarala i mijenjala nogometnu igru i učinila je još bržom, jačom, nezamjenjivom…

U knjizi se nalaze:
– rezultati svih nogometnih utakmica
– imena svih igrača, trenera, sudaca
– pregledne statistike
– svi strijelci i najveće zvijezde prvenstva
– zanimljivosti o nogometašima i navijačima
– više od 350 izvrsnih fotografija
– poseban dodatak o hrvatskoj reprezentaciji

Štikleci sa svjetskih prvenstava

Kralj – pomoćni trener

Rumunjski kralj Karol bio je toliki zaljubljenik u nogomet da je svojim reprezentativcima jamčio tromjesečni odmor, kako bi ih stimulirao za nastup na prvoj smotri svjetskih momčadi. Zanimljivo je da se aktivirao i kao pomoćni trener izborniku Cotelu Radulescuu.

Mussolini nije volio nogomet

Mussolini nije bio nikakav nogometni zaljubljenik, nego je nogomet vidio kao propagandno sredstvo za svoje ciljeve. Odgledao je samo jednu nogometnu utakmicu do kraja, i to finale Italija – Čehoslovačka na SP u Italiji 1934.

Bijesni Staljin kaznio reprezentaciju

Staljin je kaznio sovjetsku reprezentaciju uoči Svjetskog prvenstva u Švicarskoj 1954. godine jer ga je “osramotila” na Olimpijskim igrama 1952. godine u Finskoj, izgubivši od Jugoslavije. Zbog zategnutih političkih odnosa, pobjeda na utakmici nadilazila je sportske okvire i zadirala u pitanje državne časti. Poraz sovjetskih nogometaša toliko je razbjesnio Staljina da je raspustio najbolji i najpopularniji moskovski klub armijski CDKA (današnji CSKA), koji je davao najviše reprezentativaca.

Igrač bez desne ruke

Unatoč tome što nije imao jednu ruku, urugvajski napadač Hector Castro zvan Il Divino Manco bio je jedan od najboljih nogometaša svojega vremena. Osvojio je zlato na Copa America 1926., Olimpijskim igrama 1928. te Svjetsko prvenstvo 1930.

Slijepac koji je igrao čudesni nogomet

Izvanserijske rezultate postizao je i Jose Leonardo Andrade zvan Crno čudo, slijep na jedno oko. Za reprezentaciju Urugvaja u razdoblju od 1923. do 1930. odigrao je 33 utakmice. Trideset puta bio je pobjednik. Najtrofejniji je urugvajski igrač – prvak svijeta, dvostruki prvak Južne Amerike te dvostruki zlatni olimpijac. Bavio se i baletom.

Prve sličice

U povodu prvenstva u Meksiku 1970. prvi put se pojavljuju sličice i albumi s reprezentacijama. Pomama za sličicama ostat će omiljena zanimacija ne samo djece nego i odraslih ljubitelja nogometa.

Neobaviješteni redar

Neumoljiva njemačka disciplina išla je toliko daleko da na utakmici Brazil – DR Njemačka (na SP u Njemačkoj 1974.) redar nije dopustio ulazak na stadion velikom Peleu, a uvjeren u ispravnost svog postupka čak je pitao: ‘Tko je taj Pele?’. Tek na intervenciju novinara i svojih pretpostavljenih redar je popustio i Pele je mogao odgledati utakmicu svoje reprezentacije.

Holywoodske zvijezde bez karata

U osmini finala, na Dan američke neovisnosti 4. srpnja, susreli su se SAD i Brazil na prvenstvu u SAD-u 1994., a američki su mediji taj susret proglasili povijesnim za američki nogomet. To je bio prvi susret tih dviju reprezetacija na svjetskim prvenstvima. A jagma za ulaznicama bila je takva da su bez mjesta u ložama ostale i takve zvijezde poput Kevina Costnera i Robina Williamsa.

Nesretni fanatični navijač

Navijač argentinske reprezentacije Pedro Gatica krenuo je biciklom na put iz rodnog Buenos Airesa u Mexico City, prevalivši više od 10.000 kilometara. I kada je konačno došao u Mexico City (1986.), nije mogao nabaviti ulaznice. Da nesreća bude veća, dok je čekao ulaznice, netko mu je ukrao bicikl. Inače, o sigurnosti reprezentacija brinulo se oko 3000 policajaca.

Dugokosi

Sedamdesetih godina u nogometaša je bila u modi duga kosa, a rekorder nije bio nijedan od reprezentativaca Argentine, koji su mahom nosili duge kose, nego čileanski Ayala čija je kosa bila dugačka 43 centimetra. Luka Peruzović bio je posebno ogorčen jer, da ga u Hajduku nisu natjerali da se podšiša, on bi bio rekorder s dužinom od 50 centimetara, koliko su bile dugačke njegove vlasi prije šišanja.

Borges protiv nogometa

Najveći argentinski književnik Jorge Louis Borges, tek koji dan prije početka svjetske nogometne fešte (1978.), pred prepunom dvoranom Sveučilišta u Buenos Airesu održao je predavanje o amoralnosti, a u središtu predavanja bio je istup protiv nogometa.

Ženu bacio kroz prozor

Horst Wilhelm, strastveni nogometni zaljubljenik i vlasnik jednog cafe bara u Njemačkoj, problem sa ženom, koja je za vrijeme otvaranja svjetskog prvenstva i utakmice Belgija – Argentina (na SP u Španjolskoj 1982.) željela gledati film u kojem su igrali Gary Cooper i Ingrid Bergman, riješio je tako što je svoju ljepšu polovicu bacio kroz prozor. Wilhelm je, naravno, završio u zatvoru, a žena u bolnici liječeći polomljena rebra.

Indijci željeli igrati bosi

Reprezentacija Indije izborila je plasman na svjetsko prvenstvo u nogometu jedino 1950. godine u Brazilu, ali su odbili sudjelovati kada im nije dopušteno da utakmice igraju bosi.

Meksički val

Prvenstvo u Meksiku 1986. će se pamtiti i po jednoj navijačkoj novini. Naime, tada je promoviran ‘meksički val’ (hola), kada se navijači počinju jedan za drugim podizati i sjedati s rukama u zraku, pa se gledalište čini kao jedan veseli šareni val. Taj se način navijanja brzo proširio stadionima diljem svijeta, a jedan je od simbola Meksika ’86.

Najmlađi izbornik u povijesti

Argentinu je vodio najmađi izbornik u povijesti svjetskih prvenstava. Juan Jose Tramutola imao je manje od 28 godina kada je njegova reprezentacija odigrala prvi susret s Francuskom u Urugvaju 1930.

Najstariji izbornik u povijesti

Najstariji izbornik u povijesti svjetskih prvenstava je Francus Gaston Barreau, koji je imao 70 godina i 195 dana kad je njegova momčad igrala svoj prvi susret s Meksikom na prvenstvu u Švicarskoj 1954.

Najmlađi igrač koji je postigao gol

Pele je do danas ostao najmlađi igrač koji je na svjetskom prvenstvu postigao gol, i to protiv Walesa u Švedskoj 1958. Imao je točno 17 godina i 239 dana.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , , ,