Nominirani za Oscara u kinu Europa

Obznanjena je lista naslova i filmaša nominiranih za prestižu nagradu Oscar, a među njima su i filmovi s redovnog programa zagrebačkog kina Europa.
Oscar-nominacijeFilm ‘Odrastanje’ Richarda Linklatera, kojeg se u ovom kinu moglo vidjeti prošloga rujna, nominiran je u ukupno šest kategorija, uključujući i one najvažnije (najbolji film, redatelj, sporedni glumac, sporedna glumica). Po pet nominacija zaradili su ‘Ritam ludila’ (na programu od 22. siječnja) i ‘Foxcatcher’ (na programu od 5. veljače), od kojih je prvi nominiran i u kategoriji najboljeg filma, a potonji za najboljeg redatelja. Glumci iz oba filma nominirani su za najbolju sporednu mušku ulogu: Mark Ruffalo za ‘Foxcatcher’, a J. K. Simmons (koji je nedavno za istu ulogu osvojio Zlatni globus) za ‘Ritam ludila’.

Glumica Julianne Moore, koju trenutačno gledamo u Cronenbergovu novom filmu ‘Karta do zvijezda’ nominirana je u kategoriji najbolje glavne ženske uloge za izvedbu u filmu ‘Still Alice’, dok joj je konkurentica, između ostalih, i Marion Cotillard, nominirana za ulogu u filmu braće Dardenne – ‘Dva dana, jedna noć’ – koji na kino program dolazi 30. siječnja. U kategoriji najboljeg stranog filma nominirano je ukupno pet filmova, od kojih dva možete pogledati u Europi: ‘Timbuktu’, afrička drama o islamskom ekstremizmu na programu je od 16. siječnja, a ruski ‘Levijatan’, koji je na nedavno održanoj dodjeli Zlatnih globusa osvojio nagradu u istoj kategoriji, moći ćete pogledati od 26. veljače.

Imena ovogodišnjih dobitnika Oscara bit će proglašena na svečanoj ceremoniji zakazanoj za posljednju nedjelju u veljači (25.2.).

K. E.

Tagged: , , , , , , , ,