Novo čudo od terana: Benvenuti Santa Elisabetta 2016

Perjanica obitelji Benvenuti, vino Santa Elisabetta iz berbe 2016. premijerno je predstavljeno na vidikovcu Amadria parka u Opatiji, ispred hotela Royal, u društvu sommeliera, vinskih trgovaca i medija.Lanjsko, prvo izdanje ovog posebnog vina polučilo je veliki interes i rasprodano je par tjedana nakon lansiranja na tržište. Niti za aktualnom, novom berbom interesa ne manjka, jer je lista rezervacija već i prije promocije značajno nadmašivala raspoložive količine.

Nikola Benvenuti je o tome rekao: ‘Zaista smo bili iznenađeni izvrsnom reakcijom publike na prošlogodišnju Santa Elisabettu, jer je doslovno bila razgrabljena. Takvom se interesu nismo ni najmanje nadali, ali očito se ljudima jako dopala. Tako da smo ove godine prilikom finalne kreacije novog vina, iz berbe 2016., osjećali jako veliku odgovornost, i iskreno, imali ozbiljnu tremu. Sad kad je ljestvica postavljena tako visoko i kad su očekivanja kupaca velika, valja sve to opravdati. Naravno u vinogradu i podrumu se nije ništa promijenilo. Radi se o istom položaju istoimenog naziva, na nadmorskoj visini od 330 metara, s visokim udjelom lapora i vapnenca, gdje smo rigoroznim smanjivanjem prinosa putem kratkog reza i zelene berbe eliminirali više od pola uroda, kako bi preostalo grožđe preuzelo na sebe sve nutrijente i dalo nam najvišu moguću kvalitetu. Potom smo još napravili dodatnu selekciju grožđa prilikom berbe, a onda smo u finalno vino zamiješali isključivo vino iz bačvi s najboljim rezultatom, tako da je selekcija rađena višestruko i u vinogradu i u podrumu.

Konačni blend, to jest odabir bačvi i njihov omjer smo napravili komisijski, zajedno s nekima od najcjenjenijih domaćih poznavatelja vina, novinara i sommeliera. To su Danijela Kramarić, Rene Bakalović, Davor Butković, Sandi Paris, Emil Perdec, Tihomir Purišić, Filip Savić i Saša Špiranec. Oni jako dobro poznaju materiju i imaju uvid u tržišne trendove, pa nam je njihova pomoć pri konačnoj odluci puno značila. Zanimljivo je da je ove godine odabir konačnog blenda bio gotovo unison, tako da odluka nije bila teška. Odabrali smo omjer koji je nudio najviše po pitanju aroma i balansa i to smo onda napunili u boce.’

Santa Elisabetta je vino od terana, sorte po kojoj je vinarija Benvenuti prepoznata kao jedna od vodećih kada je u pitanju kvaliteta. Međutim, želja Alberta i Nikole Benvenutija je da se sa Santom Elisabettom ljestvica podigne na još veću razinu te da se uspostave sasvim novi standardi kvalitete kad je ta sorta u pitanju. Proizvedena je u limitiranoj količini od 3400 boca od 0,75 litara i 100 magnuma od 1,5 litara. Na promociji je još predstavljen i Teran Anno Domini 2017, također premijerno. Radi se o najvažnijem vinu vinarije, tržišno značajno dostupnijem od Santa Elisabette, a s kojim su i do sada osvajali najveća svjetska priznanja poput prestižne Decanterove platinaste medalje.

A. H. / Foto: FAMA


Tagged: , , , , , , , , , , ,