Obilježena 43. godišnjica smrti Maka Dizdara

U povodu obilježavanja 43. godišnjice smrti Maka Dizdara, u Makovoj hiži u hercegovačkom gradiću Stocu, gdje je pjesnik rođen, održan je euritmijski performans ‘Panta rei – sve teče’ u izvedbi maturantica Instituta za waldorfsku pedagogiku Witten.
Mak DizdarDeset studentica euritmije iz Njemačke, Argentine i Južne Koreje izvele su jedinstven, ovom prostoru prilagođen glazbeno-scenski performans u okviru kojeg su recitirani stihovi Octavia Paza, Nelly Sachs, Musan Cho Oh-Hyun, te na violončelu i klarinetu odsvirane skladbe Georga Philipa Telemanna, Arvo Parta i Ludwiga van Beethovena. Na kraju programa gosti su imali priliku čuti kratki recital stihova Maka Dizdara na njemačkom i francuskom jeziku.

Mak Dizdar (1917.-1971.) jedan je od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika svih vremena. U spomen na njegov lik i djelo, kuća u Stocu pretvorena je u tzv. Makovu hižu. Čine je spomen-soba u kojoj je izložena kolekcija Makovih originalnih rukopisa, knjige s bilješkama, dokumenti, fotografije i nekoliko Makovih portreta autora Marija Mikulića, Mirze Ibrahimpašića, Magdalene Nuneske i drugih. Eksponate spomen-sobe možete promatrati dok slušate snimke Makovih stihova u izvedbi Rade Šerbedžije, Hasije Borić i Fabijana Šovagovića.

Mak Dizdar-EuritmijaOsim spomen-sobe, koja sadrži i biblioteku Fondacije Mak Dizdar, u Makovoj hiži možete vidjeti izložbu fotografija stećaka Toše Dabca iz ranih šezdesetih godina pod nazivom ‘Bogumilska skulptura’, crteže motiva sa stećaka i njihova tumačenja švicarskog povjesničara umjetnosti Rudolfa Kutzlija ‘Umjetnost bogumila’, monumentalne reljefe Adisa Fejzića ‘Kolo’ i ‘A na dnu smrti boje će ubo biti bolje’ na zidovima avlije i vrta, skulpture ‘Bosančica’ Amre Zulfikarpašić, replike stećaka Senada Šabovića, te keramike Halide Emrić ‘Dobri Bošnjani’.

FMD

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,