Oblik u pokretu / Pokret u obliku

U petak, 21. veljače u 20 sati u zagrebačkoj galeriji Karas otvara se izložba ‘Oblik u pokretu / Pokret u obliku’ dva autorska tandema: I-gle i Decker+Kutić. Izložba je dio ULUPUH-ova programa koji će se i ove godine dijelom realizirati u galeriji Karas.
Igle & Decker i Kutić
Izložba je nesputani eksperiment koji istražuje sublimaciju pokreta, svjetla i sjene u okviru modnih parametara, u mediju fotografije odnosno animacije, te odjevnih oblika. U suradnji studija I-gle i studija Decker+Kutić nastale su fotografije i animacije koje bilježe transfer dvodimenzionalnog geometrijskog oblika u trodimenzionalnu formu. Ishodište fotografija čine odjevne forme studija I-gle, postavljene u galerijskom prostoru. Metamorfoza je utjelovljena pokretima i pomacima plesačice Petre Hrašćanec. Ovim izložbenim projektom potcrtava se modno/svjetlosna alkemija koja povezuje dva autorska tandema. Pri tom je, kako u predgovoru piše Ivan Salečić, najmanje važno kako će odjeća ‘pristajati’ i kako će fotografija ‘izgledati’. Uostalom, dok su mi ranije pokazivale odjeću koja će biti izložena, dizajnerice su je same morale nekoliko puta prevrnuti u rukama u potrazi za ‘pravom’ stranom. Otvori i prorezi, vrpce koje su vezane ili se slobodno kreću, na tijelu i oko njega na slici, nisu ovdje da prate, naglase ili budu kontrast. Nisu tu ni iz banalnog razloga da nam nešto namjerno otkriju ili sakriju. Oni su tu da resetiraju svaku našu ideju o obliku i pokretu, pokrivenom i otkrivenom, statičnom i zaigranom. (…) autori izvlače neobične točke, koje se opiru povezivanju na način na koji smo navikli, ne samo predstavljajući svoj rad, nego i doslovce tjerajući gledatelja na uspostavu novog iskustva. Izjava kako umjetnost i nije u samom djelu, nego u interakciji s njim atribuira se Jeffu Koonsu, a I-gle i Decker+Kutić pritom ne mare ako konkretno ova interakcija ispadne i nekomforna i neugodna. Jer i to je dio priče. Zato je ova izložba sve suprotno od onog kako zamišljamo odjeću. I – zato je hrabra.

Projektni tim
Autori: Nataša Mihaljčišin, Martina Vrdoljak Ranilović, Romano Decker i Dejan Kutić, kustosica: Vanja Žanko, autor teksta: Ivan Salečić

Produkcijski tim: make-up: Saša Joković, model: Petra Hrašćanec

ULUPUH

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,