Oda radosti u bojama Zagrebačke filharmonije

U petak, 14. ožujka u sklopu Crvenog ciklusa i u subotu, 15. ožujka u sklopu Plavog ciklusa, Zagrebačka filharmonija bit će europski dom glazbe i kulture.
Dmitrij KitajenkoUgostit će uglednog maestra Dmitrija Kitajenka koji će povesti orkestar kroz glazbeno uzvišenu odiseju u europskom duhu. Velebna Beethovenova 9. simfonija u d-molu zauzima posebno mjesto u koncertnom repertoaru svakog orkestra, a zagrebačka publika imat će ju priliku čuti pod ‘čarobnom’ dirigentskim palicom maestra Kitajenka. Popularno zvana Beethovenovom Devetom, ova simfonija ne samo da je smatrana skladateljevim najvećim djelom, već i jednim od najvećih djela klasične glazbene literature uopće. Zadnji, IV. stavak simfonije, uglazbljena je pjesma Friedricha Schillera ‘Oda radosti’ koja priziva zajedništvo i ujedinjenje čovječanstva. Stoga ne čudi da je Europska unija odabrala upravo ‘Odu radosti’ kao svoju službenu himnu. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i Hrvatska je postala dio te Radosti pa će ju na koncertu u petak opjevati sjajni hrvatski solisti: sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenor Tomislav Mužek, bas Luciano Batinić uz pratnju Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.

Zagrebačka filharmonija i maestro Kitajenko zagrebačkoj publici kroz ova dva koncerta ponudili su uistinu jak klasični repertoar na kojem će se osim Beethovena naći i 1. koncert za klavir i orkestar u b-molu velikog Čajkovskog. Klavirsku izvedbu pritom će premijerno u Zagrebu imati, u svijetu već proslavljena pijanistica, Yeol Eum Soni. Lijepa Koreanka svoje će pijanističko umijeće pokazati u djelu koje je, što zbog kombinacije pijevnih melodija, raskošne orkestracije i virtuoznih solističkih dijelova, što zbog ugleda koje uživa u glazbenom svijetu, velik izazov svakog solista.

Zbog velikog interesa javnosti koncerti u petak i subotu ponudit će isti repertoar s djelima Beethovena i Čajkovskog. Budite s orkestrom Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati.

ZGF

Pročitajte još: Zagrebačka filharmonija u čast Richarda Straussa , Zagrebačka filharmonija u sjećanje na Lovru von Matačića , Zagrebačka filharmonija: Souvenir Latinoamericano

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,