Odisej: Film o Jacquesu Cousteau u kinima

Biografski film ‘Odisej’ o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteau, koji je 2015. godine sniman i u Hrvatskoj, moći će se besplatno pogledati 7. studenog u 35 hrvatskih kina nakon čega kreće u redovnu kinodistribuciju. U glavnim ulogama su Lambert Wilson, Audrey Tautou i Pierre Niney.Jacques Cousteau slavni je francuski znanstvenik i pustolov koji je snimio 120 dokumentarnih filmova o tajnama morskih dubina i tako doprinio razumijevanju podvodnog svijeta. Zajedno s Louisom Malleom snimio je film ‘Svijet tišine’ (Le monde du silence) koji je 1956. godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, a zatim i nagradu Oscar. Cousteau je osvojio još dva Oscara i niz filmskih nagrada, ali većina ga pamti po dokumentarnom serijalu ‘Podvodni svijet Jacquesa Cousteaua’ (The Undersea World of Jacques Cousteau) koji je emitiran krajem 1960-ih te bio jedan od najpoznatijih serijala tog vremena. S inženjerom Émileom Gagnanom, Cousteau je 1943. konstruirao prvi automatski spremnik sa stlačenim zrakom te je sudjelovao u kreiranju i usavršavanju druge ronilačke opreme, a za svoje je sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu dobio i odlikovanje Legije časti.

‘Odisej’ je biografski film o ovom legendarnom oceanografu i istraživaču podmorja, a u Hrvatskoj se snimao u rujnu 2015. godine i to na Hvaru (Hvar, Starigrad, Jelsa, uvala Jagodna, Pakleni otoci), Visu i Biševu koji su ‘glumili’ jug Francuske, gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone. Na filmu je bilo angažirano dvije trećine hrvatskih filmskih djelatnika, među kojima su i voditelji sektora poput scenografa Ivice Trpčića, kostimografkinje Nikoline Kostanjšek, slikarice maske Tine Jesenković, direktora filma Jurice Estera i drugih. ‘Odisej’ se u Hrvatskoj realizirao kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, a filmska je ekipa za 14 dana snimanja potrošila oko milijun eura te ostvarila pravo na 20 posto povrata utrošenih sredstava.

Audrey Tautou i Lambert Wilson kao Cousteau

Režiju i scenarij ‘Odiseja’ potpisuje Jérôme Salle, a glavne uloge nose Lambert Wilson kao Cousteau, Audrey Tautou kao njegova supruga Simone i Pierre Niney kao Cousteauov tragično preminuli sin Philippe. Za produkciju je bio zadužen Fidélité Films/Pan-Européenne, dok je produkciju u Hrvatskoj servisirala MP Filmska produkcija. Osim u Hrvatskoj, film se snimao i u Južnoafričkoj Republici te na Antarktiku.

‘Prvi se dio filma odvija na lokaciji koju nazivam izgubljenim rajem: na jednom dijelu mediteranske obale na kojem nema ni traga betona, a to više u Francuskoj ne postoji. Hrvatski otoci izgledaju poput naše južne obale četrdesetih… Nisam prije znao da to postoji i to nam je omogućilo prekrasnu scenografiju koja je i dalje bila u netaknutom stanju’, izjavio je Jérôme Salle, redatelj filma Odisej.

Povodom Dana neovisnih kina, kojeg organiziraju Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, u utorak 7. studenog u 35 hrvatskih kina film ‘Odisej’ moći će se pogledati besplatno nakon čega će se nastaviti prikazivati u redovnoj kinodistribuciji.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,