OH Wines: Njemačka vina iz Istre

Zagrebački wine bar Roots na početku nove sezone ugostio je istarskog vinara Sašu Bernobića iz Ohnića kod Vižinade, koji je predstavio dio portfelja obiteljske vinarije OH Wines.U vinogradima desetak kilometara udaljenim od Poreča uzgajaju malvaziju, chardonnay, teran, merlot i cabernet sauvignon, a godišnje pune oko 8000 butelja. Ovom prigodom Bernobić je, uz prigodne zalogajčiće, prezentirao četiri vina: OH Malvaziju, bijelu kupažu OH Yeah!, Rosé od terana OH My Darling i crnu kupažu OH My Goodness..

OH Wine Malvazija je vrlo lagana, s tek nešto više od 12% alkohola, malo izraženijih kiselina koje joj daju predivnu svježinu. Bernobić je vrlo ponosan na ovo vino, napravljeno njemački precizno, čak je pobrojan i broj bobica grožđa koliko se nalazi u boci. Taj princip primjenjuje i na ostala vina što je, kako kaže, metoda koju je naučio od Nijemaca radeći za njih kao diplomirani agronom i enolog.

Bijela kupaža OH Yeah! spravljena je od 80% malvazije i oplemenjena s 20% chardonnaya uz brižan tretman u podrumu što je vinu dalo dodatnu eleganciju.

Moj osobni favorit bio je Rosé (100% teran) OH My Darling u kojem je znalački ukroćena ova žilava sorta i pripitomljena u laganu i pitku kapljicu. Malolaktičnom fermentacijom grube su kiseline postale nježnije, a teran je razvio netipičan okus jagode i boju lososa. Rosé je vrlo stabilan, zadržao je aromatiku, pa bi čak mogao i odstajati koju godinu, ali mu tržište to ne dopušta. Ovo vino je i s komercijalne strane najjači adut OH Wines vinarije.

Tržište, međutim, požuruje crnu kupažu OH My Goodnes da što prije napusti podrum što ne preferiram, ali očito i ovako svježe i lepršavo vino još zaigranih kiselina očito ima svoje pobornike. Dominira merlot sa 70%, terana je 20%, a zaokružuje ga 10% cabernet sauvignona.

Bernobići u vinariji imaju još nekoliko etiketa, od kojih treba istaknuti pjenušac Rosaline od stopostotnog terana, a kojeg zasad proizvode u vrlo ograničenim količinama.

Ova vrijedna istarska obitelj ima i maslinike s autohtonim sortama od kojih dolaze ekstradjevičanska maslinova ulja izuzetne kvalitete, ali o njima nekom drugom prilikom…

Mustafa Topčagić / Foto: Dijana Grgić i Josip Novosel


Tagged: , , , , , , , , , , , ,