Okusi, boje i mirisi Brodsko-posavske županije (1. dio)

Brodsko-posavska županija jedan je od neotkrivenih bisera s jedinstvenim gastro-identitetom koji poziva da ga se otkrije, upozna, zavoli i – uvijek mu se vraća.Županija se proteže od Nove Gradiške na zapadu do Slavonskog Broda na istoku, a rasprostire se na 2034 km². Uz ova dva grada, tu je još 26 općina gdje trenutno živi oko 176.000 stanovnika. Tijekom prošlosti ovuda su prolazili, naseljavali se i ostavljali svoje materijalne tragove brojni narodi, od skupina iz starijeg neolitika (6000 godina pr. K.), Kelta (4. stoljeće pr. K.) i Rimljana (1. stoljeće n. K.) preko Turaka (1536.-1691.) do Austrijanca (1691.-1918.). Usprkos neospornom utjecaju svih njih na ovaj prostor, Brodsko-posavska županija prvenstveno nosi osobine tipično hrvatskog kulturnog prostora, a tragovi drugih kultura pridonose ljepoti, bogatstvu i izazovnosti ovog dijela Hrvatske.

Okusi graničarskoga Posavlja

U ovom kraju su rođeni ili proveli velik dio svoga života mnogi značajni umjetnici svjetskog glasa. Mia Čorak Slavenska, rođena u Slavonskom Brodu, najveća je hrvatska balerina svih vremena i jedna od najutjecajnijih umjetnica svoga vremena; Ivan Meštrović, jedan od najvećih svjetskih kipara 20. stoljeća, rođen je u Vrpolju kod Slavonskog Broda; Andrija Štampar, prvi predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rođen je u Brodskim Drenovcima kraj Pleternice; književnica Ivana Brlić-Mažuranić (rođena u Ogulinu) u Slavonskom Brodu je provela najplodonosnije razdoblje svog života; Branko Ružić, kipar i slikar, rođen je u Slavonskom Brodu; pjesnik Dragutin Tadijanović rođen je u Rastušju blizu Slavonskog Broda.

Putujući županijom, na ruti od Nove Gradiške do Slavonskog Broda, prolazi se uz brojna seoska domaćinstva gdje se može uživati u bogatim okusima Slavonije, a petnaestak restorana ovog kraja nositelji su prestižne oznake ‘Okusi graničarskog Posavlja’, svojevrsne potvrde vrhunske tradicijske kuhinje. Kad skrenete malo lijevo ili desno od glavne ceste, naići ćete na prilično bregovitu vinogradarsku ‘ravničarsku’ Slavoniju, a neka zdanja, poput domaćinstva Opođe kraj Cernika, izgledaju poput onih brežuljkaste Toskane.

Ćuptet: Tradicionalni mesni kolačići u domaćinstvu Opođe

Na domaćinstvu Opođe može se uživati u domaćim specijalitetima, vrhunskim vinima te vinskim pričama vinogradara Udruge vinara i voćara iz Općine Cernik. Domaćini poslužuju i slani tradicionalni kolačić s mesom – ćuptet, koji se može kušati samo u ovom kraju: svojom blagom pikantnošću izvrsno paše uz voćni cernički portugizac, najvažniju sortu ovoga kraja, koje je nekad bilo oko milijun trsova (oko 100 hektara) na cerničkim brdima, a danas se obnavlja i ponovno popularizira. Uz dan općine osmišljena je manifestacija Ćuptetijada, ocjenjivanje ćupteta, na kojemu bude oko 15 sudionika, a traži se najbolji ćuptet. U Cerniku, gradu s poviješću dugom 750 godina, prema prvom zapisu iz 1236 godine, može se posjetiti i Franjevački samostan, a u Arheološkom muzeju se nalazi najmanja Biblija u Europi te artefakti iz Izraela stari 3000 godina.

Slavonski dućan u Novoj Gradiški

Ako ne stignete obići baš cijelu županiju i sva vina, u Novoj Gradiški svakako posjetite Slavonski dućan, u kojemu se nalaze vina i drugi domaći proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ovoga kraja – prvenstveno s područja Nove Gradiške, a uključuje općine Cernik, Okučane, Novu Kapelu, Staro Petrovo Selo, Davor i Rešetare. Osim vina, rakija, likera, piva, gina i prehrambenih proizvoda – gastronomskih delicija (sira, kulina, meda, džemova, tjestenine, kolača), koje se mogu i kušati prije kupnje, u dućanu se nalaze ručno rađeni suveniri tradicionalnih etno odjevnih i uporabnih predmeta ukrašenih zlatovezom te prirodna kozmetika. Uz domaće proizvode Brodsko-posavske, ima i nekolicina proizvoda Sisačko-moslavačke županije te ostalih četiriju slavonskih županija. Dućan predstavlja ‘Slavoniju u malom’, kako ističe Dinka Matijević, direktorica TZ Nova Gradiške.

Vina Pavlagić i Kraljić

U dućanu smo kušali domaći sir, kolače i vina mladih vinara Josipa Pavlagića (Staro Petrovo Selo) i Ozrena Kraljića (Rešetari). Zajednička bijela sorta ovoga kraja je graševina, koja se, sukladno geografskom položaju i terroiru razlikuje od drugih hrvatskih graševina i daje poseban aromatski pečat kraja. Ozren Kraljić dodatno je svoju inspiraciju našao u sorti sivi pinot, napravivši dva potpuno različita ružičasta vina, o kojima će se sigurno u vinskom svijetu još govoriti. Kušali smo i Gin Bošnjak, poznatog pivara koji je počeo proizvoditi i žestice.Na izrazito atraktivnom položaju smjestio se vidikovac imanja OPG-a Vučković. Na poziciji Živalji (Oriovac) s koje se vidi granica s Bosnom, iznad prelijepih 4 hektara vinograda graševine i cabernet sauvignona, ovdje se može samo – uživati. OPG Vučković ponosi se svojim Cabernet sauvignonom (sjajna berba 2016.), a prijateljski i susjedni OPG Zubić nudi izvrsna voćna vina od kupina i trešanja.

U sljedećem nastavku: Brodski Stupnik, Vinarija Galić, Ranč Ramarin, salaš Savus u Bukovlju…

M. T. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,