Olipski ljetni festival u mirnoj otočnoj oazi

Na najvećem otoku zadarskog arhipelaga – Olibu – već četvrtu godinu za redom odvija se prestižni kulturno-zabavni ljetni program u kojem sudjeluju eminentni umjetnici, umjetničke organizacije, brojna društva i udruge, a koji je ovu mirnu otočnu oazu doveo na sam vrh hrvatskih ljetnih festivalskih destinacija.U subotu, 20. srpnja (21 sat) započinje svečanost otvorenja gostovanjem zagrebačkog kazališta Komedija. Mila Elegović, Igor Mešin i Zlatko Ožbolt na ljetnoj pozornici izvest će predstavu Alda Nicolaja ‘Nije bila peta, bila je deveta’ u režiji Damira Mađarića. Autor glazbe je Dinko Appelt. Nakon predstave slijedi cjelovečernji koncert klasične glazbe u izvedbi Faroskih kantadura s prikazom samo dijela bogate pučke glazbene tradicije otoka Hvara.

Tijekom festivalskih večeri nastupit će i Teatar Rugantino s predstavom Aleksandra Galina ‘Sirena i Viktorija’ u režiji Filipa Grinvalda. Asistentica redatelja je Ana Vidović, a igraju Gordana Gadžić, Dubravka Ostojić i Mladen Vasary. HNK Šibenik gostuje s predstavom Ive Brešana ‘Autodenuncijacija’ u režiji Pere Mioča u kojoj glume Jasminka Antić i Anđelko Babačić. Na otocima Silbi i Istu gostuje predstava Eugènea Ionesca ‘Instrukcija’ u festivalskoj produkciji, u izvedbi Ane Herceg i Ljube Zečevića, a u režiji Marija Kovača. U filmskoj večeri odvijat će se projekcija dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’.

Na repertoaru festivalskog programa su 4. Memorijalni turnir Brune Marcelića u boćanju i tradicionalna Olipska ribarska noć. Cjelovečernje koncerte održat će bluegrass band iz Rijeke – Sarah & The Romans. Duo Gitaramezzo – Nataša Antoniazzo (mezzosopran) i Tvrtko Sarić (gitara) – izvode koncert klasične glazbe, a Savski valovi održat će koncert tamburaške glazbe. Festival se zatvara kabareom ‘Adam i Ona’ u izvedbi Adama Končića i Olivera Beloševića.

I. B.


Tagged: , , , , ,