Online premijera dokumentarca Slučaj Makavejev

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu, uz online premijeru nagrađivanog doksa ‘Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani’, Gorana Radovanovića.Film govori o poznatoj projekciji Makavejevog igrano-dokumentarnog hibrida posvećenog marksističkom psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu, ‘W.R. – Misterije orga(ni)zma’, koja je u lipnju 1971. uzburkala jugoslavensku političku i kulturnu scenu. Nekoliko tjedana nakon izuzetno uspješne canneske premijere, film je prikazan na javnoj projekciji u Novom Sadu, nakon koje je uslijedila burna diskusija koja je odredila sudbinu filma, ali i budući život redatelja koji u tom trenutku bio na vrhuncu svjetske slave i kreativne snage.

Temeljeći se na fascinantnom arhivskom audiomaterijalu zabilježenom na toj debati, kao i intervjuima sa svjedocima, film analizira cenzorske mehanizme bivše države koji će u konačnici dovesti do izolacije redatelja te njegova kreativnog izgnanstva iz zemlje.

Film, naime, nije prikazan sve do 1987. godine. Makavejev je u međuvremenu zdvojno napustio zemlju, a ta mu je emigracija faktički uništila karijeru. Da bi ironija bila veća, čovjek protiv kojeg se provodila najveća cenzorska haranga u jugoslavenskom komunizmu, predstavljao se kao komunist, a vlastiti film u obrani je opisao – komunističkim. Priča je to o eri kasnog socijalizma kada je, unatoč ohrabrujućim znakovima i većim građanskim slobodama, postalo jasno da će sustav i dalje suzbijati kreativno izražavanje umjetnika i filmskih stvaralaca.

‘Slučaj Makavejev’ pobjednik je beogradskog FEST-a, a prikazan je i na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. Kao finale online premijere filma, u četvrtak, 25. veljače (19 sati) održat će se i razgovor s redateljem filma, Goranom Radovanovićem, koji će se moći pratiti uživo na facebook stranicama BašVolimDokumentarce i Dokukino KIC.

D. K.


Tagged: , , , , , , , , ,