Operna zvijezda Matija Meić u Muci po Ivanu

Nagrađivani hrvatski vokalni solist Matija Meić već godinama oduševljava publiku diljem Europe. Nastupao je u Liverpoolu, Lisabonu i Helsinkiju, a trenutno nastupa u Državnom teatru u Münchenu. Posebno se istaknuo nastupima u Austriji, a publiku je osvojio nastupima na Bregenzer Festspiele te koncertima u dvoranama Mozarthaus, Schlosstheater Schönbrunn, Junge Schubertiade Wien i bečkoj Državnoj operiUpravo će s uglednim bečkim orkestrom WISE i zborom Arnold Schoenberg nastupiti u rodnom Zagrebu, 13. travnja na gala koncertu ‘Muka po Ivanu’ u Lisinskom.

‘Muka po Ivanu djelo je od iznimne vrijednosti i jako me veseli što dolazi u Zagreb, pogotovo u suradnji sa zborom Arnold Schoenberg, koji je jedan od najboljih zborova u svijetu, i WISE orkestrom koji okuplja talente iz cijelog svijeta!’, kaže Matija i dodaje: ‘Nastupao sam diljem Europe, ali iznimno me raduje što će se ovim koncertom ujediniti moje dvije umjetničke sredine u kojima sam odrastao, Zagreb i Beč!’

Skladba ‘Muka po Ivanu’ djelo je njemačkog velemajstora Johanna Sebastiana Bacha i stoljećima je dio uskršnjeg repertoara svih većih glazbenih dvorana i opernih kuća. U Zagrebu će se koncert održati u Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, na Veliki četvrtak 13. travnja s početkom u 19 sati. Matiji će se na pozornici pridružiti međunarodni solisti koji će oživjeti događaje biblijske ‘Posljednje večere’ te Isusovu muku i smrt. Prekrasni moteti i arije svrstavaju ovo djelo u sam vrhunac europske kulturne baštine.

U Muci po Ivanu pjevam Isusa, što je, naravno, centralna uloga. To je jedna interpretativna rola koja opisuje emocije od muke do smrti na križu i samim time vrlo je zahtjevna!’, objašnjava Matija i poziva: ‘Muka po Ivanu uistinu je remek-djelo te pozivam sve da na Veliki četvrtak dođu u Lisinski i ovaj Uskrs obilježe nezaboravnim koncertom!’

Međunarodne soliste u Lisinskom pratit će zbor Arnold Schoenberg, dobitnik Grammyja za zborsku glazbu kao i WISE Consort orkestar, bečki ansambl sastavljen od međunarodnih solista. Specijaliziran je za najljepše skladbe iz prošlosti i smatra ga se zvijezdom u usponu u svijetu ansambala koji izvode staru glazbu, a pod ravnanjem čuvenog dirigenta Erwina Ortnera.

K. Š.


Bečki orkestar WISE na uskršnjem gala koncertu

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,