Originalni Kočani orkestar: Plesni show u Boogalloou

U subotu, 18. siječnja u zagrebačkom Boogaloo Clubu nastupit će makedonska etno gypsy brass atrakcija Kočani orkestar. Posebni gosti su im plesne skupine Nipriye i Walde koje će plesati dok oni sviraju te nastupiti na Balkan Fiesta after partyju nakon koncerta.Kočani orkestar je internacionalna koncertna atrakcija i jedan je od najcjenjenijih romskih sastava u svijetu. Glazbeni stil ovih neumornih trubača vrlo je zanimljiv i jedinstven. Kao koncertno ime vrhunske sviračke reputacije uživaju veliki ugled kod poklonika Balkan gypsy brass glazbe. Tradicionalna romska glazba je temelj njihova izraza kroz koji se isprepliću furiozna kola i svadbene veselice s tužnim i melankoličnim elegijama. Kao glazbenici romskog porijekla iz Makedonije, veliku važnost pridaju upravo makedonskoj narodnoj glazbi, uz pomalo meksičkog melosa. Međutim, iz njihovih instrumenata može se čuti i balkanskih, romskih, turskih, meksičkih i drugih utjecaja te funky jazz s virtuoznim improvizacijama solista, kao i popularne pjesme današnjice u njihovim originalnim verzijama.

Na svom prvom Hrvatskom gostovanju 2003. godine u zagrebačkoj Tvornici, Kočani orkestar je zapalio publiku i zasluženo stekao status ponajboljeg trubačkog sastava. Ovaj iznimno popularni sastav može se pohvaliti redovitim nastupima u Zagrebu, koji su već postali svojevrsna tradicija. Dvije godine zaredom su dupkom napunili etno/rock pivnicu na zagrebačkom Bundeku u sklopu Rujanfesta, a u Boćarskom domu za doček Nove godine napravili totalni urnebes. Od nedavno bilježe izvrsnu suradnju s bendom Cubismo s kojim su gostovali u emisiji ‘Garaža’ na HRT-u i zajedno snimili pjesmu ‘Cumbanchero’. S Lukom Nižetićem su snimili pjesmu i spot ‘Kad orkestar zasvira’. Redoviti su gosti klubova duž cijele jadranske obale, od Istre do južne Dalmacije. Osim u Hrvatskoj, Kočani orkestar je nastupao i u Francuskoj, SAD, Kanadi, Turskoj, Italiji, Sloveniji….

Kočani su snimili pet albuma: ‘A Gypsy Brass Band’, ‘L’orient est rouge’, ‘Gypsy Mambo’, ‘Alone At My Wedding’ i ‘The Ravished Bride’. U pripremi je i šesti studijski album, kao i brojne zanimljive suradnje s hrvatskim estradnim umjetnicima.

Kako postoje optužbe da ovi Kočani orkestar nisu original, zatražili smo službenu izjavu vođe Nusreta Bajramova na što je izjavio: ‘Postojao je jedan Kočani orkestar koji je djelovao puno godina. Krajem 1990-tih godina Kočani orkestar se podijelio na dvije strane, jednu pod vodstvom Naat King Veliova, a drugu pod vodstvom Ismail Salieva s kojim su svirali i moj otac, kao i moja dva strica i ja. Naat je prilikom razdvajanja zadržao ime Original Kočani orkestar i preselio se u Pariz, a Ismail – Kočani orkestar – i ostao u Kočanima. Kada su moj otac, kao i moja dva strica prestali svirati, bio je logičan korak da Bilent Saliev (Ismailov sin), Elvis Saliev (Esatov sin) i ja nastavimo dalje s orkestrom i njegovim radom. Vezano za nekakve optužbe da smo lažni Kočani orkestar nemam što posebno dodati, te mislim da se iz svega što sam naveo da zaključiti i porijeklo i autohtonost i mene i Kočani orkestra!’

T. P.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,