Orijana Koloper: Povijesni roman Zavjet

U Novinarskom domu u Zagrebu predstavljen je povijesni roman ‘Zavjet’ (Empyre Production, 2016.), šibenske autorice Orijane Koloper. To je njezin četvrti roman u kojem pokazuje svoje spisateljske talente i preferencije te hrabrost da otvori teme za koje mnogi drugi nisu imali hrabrosti.Orijana Koloper-promocija romana ZavjetNakon promocija u Šibeniku, koje je čitateljska publika prihvatila s velikim zanimanjem a stručna s pozitivnim kritikama, odobravanjem i odličnim ocjenama, logično je bilo da se roman predstavi i u Zagrebu. Na promociji je sudjelovala autorica uz moderiranje Nikole Urukala, dok je ulomke iz romana čitao glumac Joško Ševo. Nazočnima se obratio i dr. sc. Ivica Poljičak, predsjednik Organizacijskog odbora 950, i zahvalio autorici na doprinosu velikoj proslavi 950. obljetnice prvog spomena grada Šibenika, koja se ove godine svečano obilježava. Program su svojim umjetničkim nastupom oplemenili maestro Goran Končar na violini te Ljerka Končar Gamulin na violončelu.

Orijana Koloper-ZavjetO autorici i romanu, Mladen Urem je napisao u recenziji: ‘Koloper traži izlaz u novim pristupima, ali se nikada do kraja ne oslobađa u tim nastojanjima – rado zadržava jedan okvir unutar kojega će uspjeti posložiti mnogo toga. I zato valja reći da je ona spisateljica s osjećajem za proporcije i raspored dimenzija u književnom prostoru. Dobro, možemo sada reći; u malom gradu u maloj književnosti i s malim temama. Međutim, upravo nas literatura uči da nema malih tema ni minornih kultura. Sjećanje jednog starca što lamentira na klupi u parku može se učiniti značajnijim od udžbenika iz povijesti za razdoblje o kojem starac priča. Junaka valja, dakle, staviti u akciju i opisati njegove postupke u određenoj situaciji. Postaje nam jasno da su za nju autentični ljudi oni odnosno onakvi kakvima ih ona prikazuje i to nije nebitno. Jer, sav problem je u tome kako da se ta granica pomakne ili ako je moguće, sruši. Da se ljudsko iz različitih svjetova u kojima živi pomiješa, pročisti i izdigne prema novom, boljem.’

Orijana Koloper rođena je 1965. godine u Zadru, a živi u Šibeniku. Majka je troje djece. Piše od srednjoškolskih dana kada je postala članom Kluba književnika Zadra. Nakon Domovinskog rata počela je pisati tekstove za razne glazbenike, pa su mnoge od tih pjesama izvedene na Melodijama hrvatskog Jadrana, Zagrebfestu i Festivalu šansone u Šibeniku. Romane počinje intenzivnije pisati posljednjih petnaestak godina. ‘Zavjet’ je njezin četvrti objavljeni roman. Još su joj objavljeni ‘Dodir trećeg oka’ (Izvori, 2008.), ‘Arabeska’ (Izvori, 2010.) i ‘Samo jedan san’ (Izvori, 2010.). ‘Maureska’ je njezin sljedeći roman koji je nastavak ‘Arabeske’.

N. M.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,