Osijek: 6. WineOS nadmašio sva očekivanja

Približno 2800 ljudi proteklog je vikenda posjetilo osječku dvoranu Gradski vrt u kojoj je održano šesto izdanje festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS. Izvrstan posjet nadmašio je očekivanja organizatora, udruge Dekanter i vinoteke Vinita, a prve reakcije izlagača i publike iznimno su pozitivne.Posjetitelji su mogli uživati u kušanju proizvoda više od 110 izlagača. U prvom su redu, kao i obično, to bila vina, a niti ovaj put nisu izostale razne delicije, slastice, piva, žestoka pića. Osim izložbenog dijela, brojni su gosti pratili bogat dodatni program. Naglasak je ponovno bio na proizvođačima s istoka Hrvatske koji su se predstavili u najboljem izdanju, a bili su i brojni gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i Makedonije.

Vinske radionice, ponovno u režiji novinara i pisca Željka Garmaza, nisu mogle smjestiti sve zainteresirane. Oni koji su osigurali mjesta, imali su prigodu upoznati žive legende vinarstva, prije svih probati premijerna vina, ali i rijetke arhivske primjerke, kušati vina uz kamenice, čuti neponovljive životne priče proizvođača te naučiti i spoznati mnogo zanimljivih činjenica i slatkih, sitnih detalja. Kao pun su se pogodak pokazale i dvije pivske radionice udruge Panonski pivarski sindikat, koje su također bile izvrsno popunjene te su i ljubitelje piva privukle na vinsku manifestaciju.

Publika je mogla uživati i u dvodnevnom kulinarskom showu tijekom kojeg su četiri vrhunska kuhara pokazala svoje umijeće. Saša Vojnović, Tomislav Špiček, Marinko Rotim i Tomica Đukić svojim su znanjem i izvrsnim jelima istinski razveselili posjetitelje WineOS-a. Posjetitelji su pozorno pratili što rade i kako kuhaju vrhunski profesionalci, čuli su i pregršt dobrih savjeta za sve one koji vole kuhati u svojim domovima, a na kraju su bili nagrađeni slasnim zalogajima od svinjetine, janjetine, ribe…

Rijetko koji događaj u Osijeku izaziva toliku pozornost medija. Najveću vinsku manifestaciju u ovom dijelu Hrvatske posjetilo je čak 130 novinara iz preko 60 redakcija, a među njima je bio zavidan broj najcjenjenijih enoloških i gastronomskih autora naše regije te mnogo medijskih djelatnika iz inozemstva. Prva izvješća iznimno su pozitivna što je posebna pohvala organizatorima.

WineOS je i ove godine dao mjerljiv doprinos razvoju turizma u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Drugi vikend u godini donedavno je bio među najslabije posjećenim, a zahvaljujući ovoj manifestaciji stanje se osjetno mijenja na bolje. Brojni gosti festivala donijeli su i dobar posjet hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima koji su imali pune ruke posla, a dobili su i značajniju medijsku pozornost.

B. O. / Foto: Denis Despot


Tagged: , , , , , , , , ,