Osijek: Filmska Runda u Kazamatu

Više od 50 filmova bit će prikazano na prvoj osječkoj Filmskoj Rundi – reviji hrvatskog kratkometražnog filma koja je svečano otvorena u Galeriji Kazamat. Filmska Runda je nastala u produkciji produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar To Go, a cilj je prikazati recentna ostvarenja mladih autora s posebnim naglaskom na osječke autore.Runda-OsijekGledatelji su prvog dana imali priliku pogledati filmove ‘Das Lied Ist Aus’ autora Ivana Faktora, ‘Priče iz bijele sobe’ redateljice Silve Ćapin, ‘Vučje igre’ autorice Jelene Oroz, ‘San snova 2’ redatelja Igora Samboleca, ‘Cura koja je voljela bajke’ redateljice Čejen Černić, ‘Transecho’ autora Nikole Radovića, ‘6, pola 7’ redateljice Dalije Dozet, ‘Meandar’ redatelja Mislava Rotima, ‘Krkani’ u režiji Krešimira i Luke Pejića te film ‘Soba’ redateljice Ivane Jurić.

U sklopu Festivalske Runde posjetitelji su gledali dokumentarni film ‘Ana trg’ u produkciji Restarta, redateljice Jelena Novaković, eksperimentalni film ‘Kraj’, u produkciji Kinokluba Zagreb, redatelja Tomislava Šobana, film ‘Zvjerka’ Daine Pusić u produkciji Slavica filma, animirani film Brune Razuma ‘Tajni laboratorij Nikole Tesle’ te film ‘Piknik’, redatelja Jure Pavlovića u produkciji Sekvence.

Subota na Rundi započela je radionicom Stop animacije koja je održana u Galeriji Waldinger, a potom Runda Kinokluba Zagreb te Panel. Navečer su na programu bili filmovi Hane Jušić, Petra Zlonoge, Nikice Zdunić, Katrin Novaković, Igora Jelinovića te mnogi drugi. Prikazani su i filmovi redatelja Zvonimira Jurića u bloku ‘Zvonetova Runda’ na kojoj se prikazuju filmovi ‘Jurić:Tvrđa’, ‘1999.’, ‘Žuti mjesec’ i ‘Nebo ispod Osijeka’.

Cilj revije je promoviranje hrvatskog filma i upoznavanje domaće publike, studenata umjetnosti i stvaralaca s recentnijim hrvatskim kratkometražnim filmovima te stvaranje pozitivne i ugodne atmosfere za dijalog između nezavisnih, profesionalnih filmaša i publike.

I. J.

Tagged: , , , , , ,