Osvježavajući mjehurići u srcu Zagreba

U četvrtak, 9. srpnja (18 sati) održat će se Festival gemišta, treće po redu vinsko druženje koje potpisuje tim projekta Vinoljupci. Na terasi art caffea Potepuh, smještenog na prestižnoj lokaciji iznad zagrebačke tržnice Dolac, Zagrepčanima i brojnim turistima predstavit će se vinari iz čitave Hrvatske.Festival gemišta 2015Festival gemišta događanje je koje posjeduje enogastronomski, edukativni i kulturni karakter. Ideja iza ovog festivala jest preispitati stavove prema gemištu u okvirima vinskog svijeta, ali i u okvirima javnosti. Uloga i značaj gemišta neizostavni su kada ih promatramo s komercijalnog stajališta, stajališta potrošača, ali sve više i sa stajališta turizma – gdje se ovo piće nameće kao nezaobilazan hrvatski eno gastro suvenir. Također, gemišt je predmet brojnih polemika (dodavati vodu u vino ili ne?), te se oko ovog popularnog ljetnog pića često lome koplja i značajno razilaze mišljenja vinara, enologa i ostalih vinskih znalaca.

Želja organizatora ovog događanja je otići korak dalje u poimanju gemišta. Pa je tako kompletan program postavljen na način da umanjuje predrasude i pretpostavke te dozvoli eksperimentiranje, slobodu izbora i osobni ukus.

Osim neizostavne graševine, posjetitelji će imati priliku kušati i gemišt od brojnih drugih bijelih sorti (kraljevina, pušipel, škrlet…), a velika se atrakcija očekuje na rose punktu gdje će se moći kušati – gemišt od rosea, inače vrlo popularno piće naših susjeda Mađara.

U sklopu festivala održat će se prezentacija hrvatske dizajnerske čaše za gemišt (by studio Manufakturist), dok u 20 sati započinje vođeni program usporednog testiranja vina pod nazivom ‘Gemišt vs. Frizzante’ tijekom kojeg će 10 dobrovoljaca (posjetitelja) uz nadzor tročlane komisije izvršiti slijepo testiranje 8-10 vinskih etiketa i svojim glasovima odlučiti vole li Hrvati više domaći gemišt ili talijanski frizzante.

Osim za upoznavanje novih vina(ra), nadolazeći susret je prilika za upotpunjavanje osobnih vinskih kolekcija. Sva vina predstavljena na festivalu, sudionici će moći kupiti izravno od vinara po podrumskim cijenama.

Cijena ulaznice za Festival gemišta (s kojom je svaka daljnja degustacija potpuno besplatna) u pretprodaji iznosi 60 kn, a na dan događanja 70 kn. Ulaznice je moguće kupiti preko Entrio sustava online, kao i na njihovim prodajnim mjestima diljem Hrvatske.

Projekt ‘Vinoljupci’ pokrenut je s ciljem unaprijeđenja vinske ponude, kulture i vizure hrvatskih gradova, a zamišljen je kao platforma koja povezuje vinare, ugostitelje, turiste i javnost. Uz Festival gemišta, Vinoljupci za ljeto i jesen pripremaju i druga vinska događanja, iz kojih izdvajaju ‘Vinske Mushice’ (vinsko-plesni party) i 3. Susret vinara i vinoljubaca na kojem će se Zagrepčanima predstaviti vina i vinari Moslavine.

Opširnije na: www.facebook.com/vinoljupci


Kutjevo-graševina-gemišt
Gemišt se vraća na velika vrata
Tagged: , , , , , , , , , ,