Otvara se Pelješki most

Pelješki most, koji je izgradila China Road and Bridge Corporation, i službeno je pušten u promet. 

Prozvan jednim od najdužih i najljepših mostova u Europi, Pelješki most presijeca tjesnac i povezuje Hrvatsku čiji su sjever i jug stotinama godina bili razdvojeni, a također čvrsto spaja srca kineskog i hrvatskog naroda.

Pelješki most je ostvario trostranu korist i zajednički razvoj Kine, Hrvatske i Europe. Projekt Pelješkog mosta je prvi veliki inženjerski projekt izveden unutar teritorija Europske unije koji je financiran od strane EU, projektiran od strane EU, s usvojenim standardima EU.

Značajan projekt kinesko-hrvatske zajedničke izgradnje inicijative ‘Pojas i put’ i suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a ujedno je i najveći kineski infrastrukturni projekt u Hrvatskoj. Uspjeh ovog projekta podigao je sveobuhvatno partnerstvo Kine i Hrvatske i “dijamantno” prijateljstvo dviju strana na novu razinu.

Ove godine obilježava se 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske. Čelnici dviju zemalja dogovorili su daljnje produbljivanje političkog međusobnog povjerenja, proširenje pragmatične suradnje, jačanje usklađenosti razvojnih strategija te usmjeravanje kinesko-hrvatskih odnosa prema postizanju većeg razvoja.

J.S. / Foto: promo


Poštanska marka za otvorenje Pelješkog mosta


Tagged: , , , , , , , ,