Otvorena izložba Petera Lindbergha

‘Hvala Zagreb!’ riječi su kojima je velikan modne fotografije i jedna od najvećih svjetskih zvijezda modne i suvremene fotografije Peter Lindbergh otvorio svoju izložbu u velebnom prostoru zagrebačkog Meštrovićevog paviljona, Domu Hrvatskih likovnih umjetnika.
Foto: Mirko Jankovic
Više od 150 fotografija nastalih u zadnjih 20-ak godina i dvije umjetničke serije ‘Images of Women ‘ i ‘The Unknown’ ujedinjene su u istoimenu izložbu postavljenu u cijelom prostoru paviljona – Galeriji Prsten, Galeriji Proširenih medija i Galeriji Bačva. Uz izložene fotografije Lindbergh je u Zagrebu predstavio i svoju video instalaciju koju ovoga puta pak pokazuje u potpuno novom obliku – premijerno upotpunjenu zvučnom kulisom koju je stvorio njegov najstariji sin Benjamin Lindbergh. Do sada je ova video instalacija, ali bez zvučne kulise, bila postavljena samo jednom do sada – u sklopu Lindbergove izložbe u Kini, prošle godine.

‘Na zagrebačkoj izložbi predstavljam izbor radova iz dvije serije svojih fotografija koje sam snimio ranije tijekom karijere. Riječ je o fotografijama iz serije ‘Images of Woman’ s radovima koji su definirali i stvorili novi pojam ženstvenosti krajem 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, na kojima sam surađivao s najvećim i najpoznatijim supermodelima u povijesti mode i fotografije. Drugi dio čine fotografije iz opusa ‘The Unknown’ u kojem su ljudska bića, akteri fotografija –
slavni supermodeli, filmske zvijezde ali i ‘obični ljudi’, izloženi strahu koji još uvijek nisu spoznali, u kojem je sve fikcija… ‘ ističe sam Lindbergh, pojašnjavajući koncept zagrebačke izložbe istaknuvši ‘Iznimno me raduje mogućnost da izlažem u kružnom prostoru ove predivne građevine i to je prvi puta da uopće imam takvu priliku. Ova zgrada je nevjerojatna u svakom svom detalju i iznimno sam zadovoljan načinom kako su se fotografije i video instalacija uklopili u prostoru.’.

Posebnost ove izložbe jest i u tome što je ovo prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. godine, kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina Lindberghova europska samostalna izložba u ovoj godini. U prilog zanimljivosti, vrijednosti ali i važnosti ove izložbe govori i izniman interes svjetskih medija koji izložbu već tjednima najavljuju kao jedan od svega nekoliko TOP događaja suvremene i modne umjetnosti koji se nesmiju propustiti u ovoj godini.

Izložbu Petera Lindbergha ‘Images of Womena & The Unknown’ u Zagreb je dovela producentica Ana Petričić Gojanović iz PRiredba studija u suradnji s Peter Lindbergh studijima u Parisu i New Yorku i u suradnji s Gaellom Gottwald, direktoricom Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

‘Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu je slijed svega što smo prethodnih nekoliko godina učinili s projektom Noir Festivala, dovodeći velike svjetske umjetnike u Zagreb. Iako nije direktno vezan uz pojam noira upravo u svojim

radovima Lindbergh slavi jednostavnu, izazovnu ljepotu žene u kojoj je njena osobnost i životna mističnost važnija od onoga što nosi na sebi’ izjavila je organizatorica Lindberghove izložbe u Zagrebu, Ana Petričić Gojanović te najavila: ‘Ovo zasigurno jest događaj o kojem, bez imalo skromnosti mogu reći  bruji  ne samo Europa već i cijeli svijet, a o čemu svjedoče i pisanja brojnih svjetskih medija koji najavljuju izložbu kao TOP događaj u umjetnosti i modi. No, već sada sam ponosna što ćemo i u svibnju, u sklopu Noir Festiva la, imati priliku ugostiti još jednog velikog umjetnika i stvaratelja, no riječ je o drugom obliku umjetnosti.’.

Izložba Petera Lindbergha u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu ostaje otvorena do 10. svibnja.  Posebno za ovu prigodu kao i zbog iznimnog interesa za izložbu i galerija HDLU-a je prilagodila svoje radno vrijeme, stoga će se izložba osim u uobičajenom radnom vremenu od 11 do 19 sati radnim danom moći pogledati i nedjeljom od 10 do 18 sati, a petkom i subotom čak do 21 sat.

PRiredba / Foto: Mirko Janković

Pročitajte još: Izložba slavnog Petera Lindbergha

Tagged: , , , , , , , , , , ,