Paradigma: Sličnost parova i kućnih ljubimaca

U utorak, 21. lipnja (20 sati) u velikoj dvorani zagrebačkog Teatra &TD bit će izvedena predstava ‘Paradigma’ autora i redatelja Željka Drmića, koji je izvodi s Josipom Bubaš.ParadigmaPredstava ‘Paradigma’ zamišljena je kao eksperiment, koreodrama, performans, koji se bavi odnosom ljubavnog para koji nakon dugo vremena dolazi do svojeg kraja, razdvajanja… Dvoje izvođača propituju, istražuju i mijenjaju područje percepcije te otvaraju nova pitanja u sferi paradigme kao uzorka, primjera, modela. Usljed snažne povezanosti i ljubavi, par počinje nalikovati jedno na drugo, njihovi identiteti mutiraju, tako da Ona poprima njegova obilježja i On njezina. Postaju nadrealni blizanci. Mutacija je sveprisutna, ne samo mentalna nego i fizička.

Istu pojavu autor ‘Paradigme’ prepoznaje kod vlasnika kućnih ljubimaca koji nakon određenog vremena počinju sličiti na svoje ljubimce i obrnuto. U tom smislu osobna paradigma je ono što učitavamo prilikom naše interpretacije stvari i pojava oko nas. Prema Thomasu Kuhnu, paradigma stvara mentalni filter kroz koji um propušta samo one informacije koje mu se uklapaju u postojeću sliku svijeta.

U predstavi ‘Paradigma’ mentalni filteri su materijalizirani kao mliječno prozirni filteri kroz koje publika gleda predstavu. U scenskom izrazu vidimo dvoje izvođača koji se kreću uz poeziju Nicole Blackman te se polako transformiraju iz jedne slike u drugu. Da bi na kraju svoja tijela preklili crvenim glitterom kao svojevrsnom kugom. Oni jedini mogu biti zajedno, ali oni to ne žele. Njihov izbor je samoća u glitteru.

‘Paradigma’ je prva predstava Udruge Kolaž, koja postoji od 2009. godine. Ovaj put izlazi u suradnji sa Kulturom Promjene SC-a Sveučilište u Zagrebu. Premijerno je izvedena lani u veljači.

S. C.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,