Paralelne majke: Almodovar i Penelope Cruz opet zajedno

Više od 35 godina Pedro Almodovar jedan je od najcjenjenijih i najnagrađivanijih europskih redatelja. Njegov novi film ‘Paralelne majke’ u domaća kina stiže u četvrtak, 23. prosinca.
Pozornost na sebe skrenuo je sredinom 1980-ih kada je snimio crnohumorni triler ‘Matador’ s tada mlađahnim Antonijom Banderasom u glavnoj ulozi, a za koji je kasnije u svojoj knjizi priznao da ga smatra jednim od svojih najslabijih filmova premda na internetskoj stranici Rotten Tomatoes film ima čak 92% pozitivnih ocjena filmske kritike. Uslijedili su filmovi ‘Žene na rubu živčanog sloma’ i ‘Veži me!’, komedije koje su rušile rekorde gledanosti kako na domaćim tako i na stranim kino blagajnama, a svoj apsolutni vrhunac i konačnu potvrdu redateljske kvalitete od strane struke Almodovar doživljava krajem 1990-ih i početkom 2000-ih s filmovima ‘Sve o mojoj majci’ i ‘Pričaj s njom’ s kojima osvaja prestižne nagrade Oscar u kategorijama najboljeg stranog filma odnosno najboljeg originalnog scenarija.

Prije dvije godine snage je ponovno udružio s Antonijem Banderasom i snimio ‘Tugu i slavu’, remek djelo koje je Banderasu donijelo njegovu prvu nominaciju za Oscara, a koje je u hrvatskim kinima vidjelo preko 10.000 gledatelja.

 

Ove godine Almodovar se u domaća kina vraća sa svojim novim hvaljenim filmskim hitom – ‘Paralelne majke’. Riječ je o filmu u kojem je naslovnu ulogu odigrala Penelope Cruz, a koji označuje šestu zajedničku suradnju ovo dvoje španjolskih filmskih velikana. Cruz je upravo za ovu ulogu osvojila nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Veneciji, a film je nedavno osvojio i dvije nominacije za nagradu Zlatni globus – u kategorijama najboljeg stranog filma te najbolje originalne glazbe. Povrh svega film ‘Paralelne majke’ nominiran je u osam kategorija za prestižnu španjolsku nagradu Goya uključujući i kategorije za najbolji film, redatelja i glavnu glumicu.

U drami ‘Paralelne majke’ dvije žene, Janis i Ana, zajedno se nalaze u bolničkoj sobi gdje svaka očekuje rođenje djeteta. Niti jedna niti druga nisu u vezi, a obje su zatrudnile igrom slučaja. Sredovječna Janis ne žali za trudnoćom i poprilično je ushićena. Adolescentica Ana s druge se strane kaje, a usto je uplašena i traumatizirana. Janis je pokušava ohrabriti dok se obje poput mjesečarki kreću bolničkim hodnicima. Nekoliko riječi koje će izmijeniti u satima čekanja do poroda između njih dvije stvorit će neočekivanu povezanost, a koja će razvojem situacije i novonastalim komplikacijama promijeniti njihove živote zauvijek.Uz Penelope Cruz, glavnu ulogu ostvarila je mlada Milena Smit za koju je Pedro Almodovar u jednom intervjuu izjavio: ‘Kemija koja se tijekom snimanja filma dogodila između Penelope i Milene, san je za svakog redatelja. Milena mi je uvijek davala onaj osjećaj kao da radim s vrlo zrelom glumicom, što zbog pitanja koje je postavljala, a što zbog načina na koji je reagirala na moje redateljske upute. Siguran sam da će nam u budućnosti donijeti mnoga iznenađenja.’

Na popularnoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika diljem svijeta, drama ‘Paralelne majke’ ima nevjerojatnih 100% pozitivnih ocjena. Kritičari su složni da je Penelope Cruz odigrala još jednu maestralnu rolu, a da sam film potvrđuje već odavno jasnu Almodovarovu kvalitetu, ali i da utjeruje put ka njegovom daljnjem rastu kao redatelja. Iz svega navedenog jasno je da novi Almodovarov film ‘Paralelne majke’ spada u kategoriju onih koji se nikako ne smiju propustiti.

S. R. / Foto: Discovery


Tagged: , , , , , , ,