Pascal Rophé, Leon Košavić i Simfonijski orkestar HRT-a

Simfonijski orkestar HRT-a održat će koncert iz svoga Majstorskog ciklusa u četvrtak, 10. ožujka (19.30 sati) u zagrebačkoj dvorani Lisinski.Pascal RophéNaime, tijekom ožujka obilježava se Mjesec frankofonije, na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Frankofonije koje se nalaze u Zagrebu, te uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Francuskih alijansi u Hrvatskoj i drugih hrvatskih udruga i institucija na području kulture.

U sklopu manifestacije dan posvećen glazbi je 10. ožujka, a jedan od tri glazbena događanja je koncert iz Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a. Ovom prilikom ugostit će francuskog dirigenta Pascala Rophéa, koji će predvoditi program posvećen francuskim skladateljima Paulu Dukasu i Hectoru Berliozu, uz posvetu prije dvije godine preminulom Krešimiru Šipušu. Kao solist pridružit će im se bariton Leon Košavić.

Leon KošavićHrvatski skladatelj i dirigent Krešimir Šipuš (1930.-2014.), ostat će, među ostalim, zapamćen i kao jedan od šefova dirigenata Simfonijskog orkestra HRT-a. Na početku njegova četverogodišnjeg mandata, 1968., tadašnji Komorni orkestar RTV Zagreb i bariton Vladimir Ruždjak praizveli su ‘Preobraženja’. Sada će solist biti mladi i sve istaknutiji bariton Leon Košavić.

Osim što je reputaciju stekao kao eksponent glazbe 20. stoljeća, francuski dirigent Pascal Rophé, slovi i za iznimnog tumača simfonijskog repertoara 19. stoljeća; potvrdit će to dvama iznimnim djelima svojih sunarodnjaka Paula Dukasa i Hectora Berlioza.

HRT


 

Enrico Dindo
Enrico Dindo, Branimir Pustički i Simfoničari HRT-a

Simfonijski orkestar HRT-a i Pavle Dešpalj
Simfonijski orkestar HRT-a s Dešpaljem i Dropulićem
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,