Pascal Rophé u Plavom ciklusu Zagrebačke filharmonije

U petak, 22. listopada u Zagreb na koncertnu večer Plavog ciklusa posvećenu francuskim skladateljima dolazi ugledniji francuski dirigent Pascal Rophé. Koncert se održava u 19.30 sati u dvorani Lisinski u Zagrebu.
Pascal RophéHector Berlioz, Cesar Franck, Camille Saint-Saëns –  zapravo su skladatelji koji svoje podrijetlo i djelovanje vežu uz Francusku, a svojim su djelima uvelike pridonijeli klasičnom glazbenom stvaralaštvu, o čemu svjedoči učestalost njihova izvođenja i prisuće na repertoaru svih europskih i svjetskih orkestara. Zapravo to je večer u kojoj će se može uživati  snažna francuska glazbena kultura, u koju se dojmljivo uklopa maestro Rophé, kojeg za Francusku veže podrijetlo i djelovanje. Uz glazbu koja će biti izvedena – naglasak je usmjeren k  avangardnoj i ovodobnoj glazbi – zbog kojeg se maestro Rophé smatra jednim od najistaknutijih tumača glazbenog repertoara 20. stoljeća.

Maestro Rophe surađivao je s mnogim svjetskim uglednim orkestrima među kojima su: Radio France, BBC Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Monte-Carlo Philharmonic Orchestra i drugi. Osobito je privržen opernom repertoaru kojeg su stvarali kreativno avangardni skladatelji, a koje na svojstven način predočava diljem svijeta u ovodobnici kao glazbu koja treba biti dostupana i prihvatljiva publici.
Ova zanimljiva glazbena večer započet će uvertirom ‘Benvenuto Cellini’ skladatelja Hectora Berlioza, nastavit će se jednim od najzanimljivijih djela francuske orkestarske glazbe ‘Ukletim lovcem’ skladatelja Césara Francka i, na kraju završiti veličajnom 3. simfonijom u c-molu skladatelja Camille Saint -Saënsa u kojoj će publika uživati u sviračkoj vještini klavira i orgulja, koji igraju izrazitu ulogu u orkestraciji ovog djela.
Stoga se Zagrebačka filharmonija zahvaljuje Francuskom institutu za potporu u realizaciji koncerta.

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , ,