Pero Kvesić: Pisci, otvorite blogove!

Prizivajući duhove prošlosti, Marijan Grakalić je na svojoj tribini ‘Razgovori u Potepuhu’ ugostio još živućeg i dobrodržećeg književnika Peru K. (64).Pero-Kvesić-i-Marijan-GrakalićPunim imenom i prezimenom – Pero Kvesić – u popularnom ugostiteljskom objektu ponad zagrebačke tržnice Dolac, evocirao je uspomene na vremena kada je bio urednik omladinskog lista Polet, osnivač kluba Jabuka, autor hvaljenog ‘Uvoda u Peru K.’, urednik magazina Erotika…

Kao što je u mnogo čemu prednjačio, Kvesić je bio među prvim hrvatskim piscima koji su se uhvatili u koštac s novim medijima, pa je još od 2006. počeo ispisivati blog ‘Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu’.

‘Danas je prilično lako i jednostavno tiskati knjigu, ali je teže doprijeti do čitatelja. Prednost je interneta što se, pišući, odmah suočavate s publikom i kritikom. Moj savjet za sve koji se bave pisanjem je – otvorite blog’, preporučio je Kvesić.

Čitatelji tako postaju urednici, a u tome i nastaje problem. Granice slobode se pomiču, istaknuo je ovaj pionir-bloger, ali pravog korektiva nečije kvalitete nema, jer nedostaju pravi urednici, kako u internetskim medijima tako i u knjigama. Pero je, pak, nedavno napravio kompromis između novih i tradicionalnih medija, pa je sabrao svoje tekstove s bloga i ukoričio u knjigu ‘Pudli lete na jug‘, opisavši u njoj svoju ljubav prema psima, koje smatra vrijednim proučavanja.

U ugodnom ćaskanju s moderatorom Grakalićem i sumišljenicima, otkrio je da radi na memoarima i novom kompleksnom romanu te kako mu to dobro ide. Bijele knjige, olovna vremena i ostale teške teme ostavljene su za neku drugu priliku, a u pauzama su jazz laganicama publiku zabavljali pjevačica Maja Savić i klavijaturist Regis Kattie.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA

Pročitajte još: Pero Kvesić: Razgovori u Potepuhu


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,