Peta knjiga poezije multimedijalca Žarka Jovanovskog

Oduševljenim pljeskom Žarku Jovanovskom ove je subote Jutro poezije porinulo završnu knjigu njegova ciklusa ‘Petoknjižje’. U petu knjigu, pod naslovom ‘Viškovi’, Jovanovski je uvrstio pjesme preostale nakon četiri zbirke s naslovima- ‘Hrvatska’, ‘Jebo mu pas mater i životu’, ‘Besparica’ i ‘Voliš li ti mene uopće’.zarko-jovanovskiJovanovski strastveno opisuje osjećaje i kad se angažirano bavi društvenim temama i kad pjesme posvećuje ljubavnom odnosu. Njegov je nastup dramatičan, a stih originalan i komunikativan. Kao svestrani umjetnik, jasno uočava suštinu stvari i svoje spoznaje formulira u brzim, ritmičnim stihovima kojima budi i potiče na akciju. Za razliku od klasičnih pjesnika koji su iz vlastite perspektive opisivali patnju zbog nepripadanja društvu, Jovanovski svojim stihovima ukazuje na anomalije društva koje ne pronalazi mjesto za kreativnog pojedinca.

Žarko Jovanovski ima diplomu Akademije likovne umjetnosti, a otkako je bez posla pjeva u punk bandovima, zapažen je na slamerskim nastupima i crta minimalističke stripove u kojima kombinira humor i socijalnu kritiku. Cijene ga multimedijalci, pjesnici i glazbenici, koji su održali više koncerata podrške za njegov projekt ‘Petoknjižja’. Budući da u svim medijima drži korak s mlađim autorima, nazivaju ga ‘markantnim stricem zagrebačke alternative’.

Voditelj Jutra poezije Robert Roklicer u drugom je poluvremenu pozvao pjesnike da svojim pjesmama odgovore na Žarkovo predstavljanje, čime je najavljeno još nekoliko zbirki poezije koje su u pripremi.

Sandra Pocrnić Mlakar / Foto: Ognjen Karabegović


Žarko Jovanovski
Jutro poezije: Žarko Jovanovski o ljubavi na muški način
Tagged: , , , , , , , , ,