Philip Pullman: Tajna zajednica – odgovor na tamu našega doba

Višestruko nagrađivani engleski pisac Philip Pullman pripada probranom krugu autora, poput J. R. R. Tolkiena i Lewisa Carrolla, čije se knjige nalaze na policama namijenjenim mladim čitateljima, ali ih s oduševljenjem čitaju i odrasli.U tome nije iznimka ni roman ‘Tajna zajednica’, drugi svezak nove trilogije ‘Knjiga o Prahu’ koji još jednom pokazuje svu raskoš njegova pripovjedačkog dara, a izlazi 15. travnja u izdanju Lumena i u hrvatskome prijevodu Marka Kovačića.

‘Tajna zajednica’, koju književni kritičari opisuju kao jednako dobru, ako ne i bolju od romana iz kultne trilogije ‘Njegova mračna građa’, može se nabaviti u prednarudžbi s popustom od 20 posto u webshopu Školske knjige. The Guardian opisuje ‘Tajnu zajednicu’ kao ‘remek-djelo neizmjerne dubine i ljudskosti’, a The Observer je preporučuje kao ‘dosad najbolji Pullmanov roman’. Laskave komplimente izrekao je i The Times koji tvrdi da Tajna zajednica ‘plamti svjetlošću i životom’ te da ‘pisana njegovanim stilom, svaka rečenica ovog romana pjeva’.

Umirovljeni oxfordski profesor i jedan od najpopularnijih pisaca današnjice započeo je trilogiju ‘Knjiga o Prahu’ gotovo dvadeset godina nakon ‘Njegove mračne građe’, serijala koji se smatra posljednjim remek djelom fantasyja 20. stoljeća. Slavna trilogija ‘Njegova mračna građa’ prodana je u nakladi od gotovo 18 milijuna primjeraka, prevedena je na četrdeset jezika, osvojila je mnoge nagrade i prilagođena je za kazalište i film. Serijal je nadahnut Miltonovim Izgubljenim rajem, epom koji počiva na vjerovanju da je istočnim grijehom svijet spašen, a ne uništen.

Adaptacija prvih dvaju romana toga hvaljenoga serijala (Polarna svjetlost i Čudesni nož) dostupna je i hrvatskim gledateljima HBO-a, koji na svojim malim ekranima mogu uživati u pustolovinama Lyre Srebrouste, jedne od najomiljenijih fantasy heroina. Snima se i treća sezona (adaptacija romana Jantarni dalekozor), u kojemu će uz Dafne Keen i Amira Wilsona glumiti Ruth Wilson i niz drugih poznatih glumaca.‘Prošle su četiri godine od objavljivanja prvog dijela serijala ‘Knjiga o Prahu’ – romana ‘Divlja ljepotica’. Za to su vrijeme britanski mediji Philipa Pullmana proglasili autorom godine te mu je za golem doprinos književnosti dodijeljen viteški naslov, a prevoditelj romana Marko Kovačić i nakladnik Lumen izdavaštvo ušli su 2020. u društvo najboljih svjetskih pisaca, ilustratora i prevoditelja s Časne liste IBBY-ja (IBBY Honour List), bijenalnog izbora najboljih knjiga za djecu i mlade u 81 zemlji članici IBBY-ja’, napominje urednica knjige Miroslava Vučić.

Kada je 2017. godine Philip Pullman objavio ‘Divlju ljepoticu’, prvi dio trilogije ‘Knjiga o Prahu’, o dogodovštinama i magičnome svijetu protagonistice Lyre Belacque, horda njegovih obožavatelja s oduševljenjem ju je dočekala. U toj je knjizi, koju nije htio nazvati ni prethodnicom ni nastavkom trilogije ‘Njegova mračna građa’, već ravnopravnim serijalom, predstavio nove likove i napeto nam izložio kako je Lyra uopće dospjela na Oxford. Novi lik i te kako važan u tom romanu, dječak Malcolm Polstead, važan je i u njegovome drugome dijelu, ‘Tajnoj zajednici’.

Međutim, u ovome romanu ni on ni Lyra više nisu djeca. Prošlo je 20 godina od zbivanja u ‘Divljoj ljepotici’. Mudar kakav je, Pullman je shvatio da su njegovi čitatelji u međuvremenu odrasli, što mu je bila pokretačka snaga da se uhvati ukoštac s izazovima svojstvenima mladim ljudima koji tek stupaju u život odraslih. Upravo je zato Lyra u Tajnoj zajednici dvadesetogodišnja studentica fakulteta Sveta Sofija, koja svim silama želi odrasti i racionalno si objasniti dvojbe koje je muče, a posljedica su strašnoga iskustva odvajanja od vlastita dæmona Pantalaimona u ‘Njegovoj mračnoj građi’.

‘Pullman je opet satkao duboko slojevito djelo natopljeno filozofijom, dubokim promišljanjima o opreci između mašte i racija, o teokraciji, odrastanju, poziciji mlade žene u muškom svijetu, samoj prirodi istine… Dakako, nije riječ o filozofskom traktatu, već o uzbudljivoj priči koja naše junake odvodi u potragu za tajnom ružine vodice preko Europe pa sve do srednje Azije i grada u kojem žive samo demoni. I nije samo to novina Tajne zajednice. Ovim je romanom Philip Pullman proširio svijet koji je stvorio u trilogiji Njegova mračna građa i romanu Divlja ljepotica, prvome dijelu trilogije Knjiga o Prahu, uveo je nove likove, otvorio nove probleme te obogatio svoju priču novim značenjima i novim razinama čitanja, što kod osviještenih i mislećih čitatelja izaziva pravi tsunami novih pitanja o svijetu u kojemu živimo i sve se neudobnije osjećamo. Tajna zajednica velik je roman pun velikih ideja, velikih likova i velikih nedaća… Ovaj je roman pravi odgovor na tamu našega doba, smatra urednica Miroslava Vučić, te poručuje da će u Pullmanovim intelektualno poticajnim temama, poput pitanja vjerske i političke slobode te prirode dobra i zla, znanosti i filozofije, uživati i najzahtjevniji čitatelji. I zasigurno se složiti s tvrdnjom The New York Timesa: Svemir koji je Pullman stvorio vrijedan je divljenja’.

Philip Pullman rođen je u Norwichu u Engleskoj, a osim u domovini, školovao se i u Zimbabveu i Australiji. Radio je kao profesor. Prvu knjigu za djecu objavio je 1982. Jedan je od najpopularnijih pisaca današnjice. Najpoznatije mu je djelo trilogija ‘Njegova mračna građa: Polarna svjetlost (1995.), Čudesni nož (1997.) i Jantarni dalekozor (2000.)’ koju je Newsweek uvrstio u svoj izbor ‘100 najboljih knjiga svih vremena’, a Entertainment Weekly svrstao među najbolje romane koji su dosad napisani. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada uključujući medalju Carnegie za Polarnu svjetlost (čitatelji su je proglasili ‘naj-Carnegiejem’, najboljom knjigom za djecu u proteklih sedam godina). Za taj je roman primio i nagradu za najbolju dječju knjigu lista Guardian. Za ‘Jantarni dalekozor’ dobio je nagradu Whitbread (sada Costa) i bio na listi za Booker Prize, a ‘Čudesni nož’ i ‘Jantarni dalekozor’ nagrađeni su zlatnim nagradama Parents’ Choice. Dobitnik je i Nagrade Eleanor Farjeon za dječju literaturu (2002.) te Nagrade Astrid Lindgren (2005.). Godine 2004. odlikovan je medaljom Viteškog reda Britanskog Carstva. Philip Pullman živi u Oxfordu, oženjen je i ima dva sina.

S. K. / Foto: Lumen i Michael Leckie


Tagged: , , , , , , , , , , ,