Pijanist Arkadij Volodos i 75. godišnjica Zbora HRT-a

U hotelu Jägerhorn, Koncertna direkcija Zagreb predstavila je glazbena događanja u sklopu popularnog ciklusa Svijet glazbe. Gostovanje slavnog pijanista Arkadija Volodosa te koncert povodom 75. godišnjice osnutka Zbora HRT-a u dvorani Lisinski pružit će doista bogatu kulturnu ponudu.arkadij-volodosCiklus Svijet glazbe u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb već više od četiri desetljeća pred zagrebačku publiku dovodi najeminentnija imena klasične glazbe trajno pozicionirajući Zagreb na kulturnoj karti. U sklopu Svijeta glazbe u travnju je gostovao Simfonijski orkestar iz Luzerna, a jesen donosi dva izuzetna koncerta. Tako je 22. studeni rezerviran za gostovanje velikog umjetnika kojeg ne treba puno predstavljati, pijanista Arkadija Volodosa. 6. prosinca, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog obilježit će se 75. godišnjica osnutka Zbora HRT-a povodom koje će nastupiti međunarodno ugledni orkestar Wiener Concert – Verein (WCV) i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića.

Arkadija Volodosa je zagrebačka publika jako dobro upamtila 2014. kada je održao jedan od najčudesnijih pijanističkih recitala kojim je doslovce raspametio publiku. Ovog puta izvest će program Schumanna, Brahmsa i Schuberta kojim će zasigurno izazvati jednake ovacije publike. Naime, ovog umjetnika izuzetne osobnosti, cijenjenog kao ‘genija glasovira’ odlikuju besprijekorna virtuoznost te jedinstven osjećaj za fraziranje, boju i poeziju. Upravo ga to čini idealnim ‘naratorom’ romantičarskih glazbenih priča, a pod njegovim prstima i najjednostavnija barokna melodija jednako je fascinantna. Glazbeni kritičari nerijetko navode kako Volodos pomiče granice mogućeg i izvedivog na glasoviru. O izvanrednom talentu govori i zanimljiva umjetnička biografija – najprije je studirao pjevanje, nakon toga se zainteresirao za dirigiranje, a tek s petnaest godina ozbiljno se posvetio studiju glasovira. Danas se ubraja među najistaknutije i najtraženije pijaniste svijeta, a tome najbolje svjedoči i sam popis svjetskih dvorana, kao i orkestara i dirigenata uz koje redovito nastupa.

6. prosinca 2016., također u dvorani Lisinski, suradnjom uglednog komornog orkestra Wiener Concert – Verein (WCV), Zbora Hrvatske radiotelevizije i dirigenta Tončija Bilića obilježit će se 75. godišnjica osnutka Zbora HRT-a. Utemeljen 1940-ih, Zbor Hrvatske radiotelevizije djelovao je najprije kao komorni ansambl, a s vremenom je prerastao u prvi profesionalni zbor u Hrvatskoj. Posljednjih sedamdeset godina njegov umjetnički identitet oblikovao je niz uglednih glazbenika. Velik repertoar Zbora obuhvaća a cappella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od renesanse do suvremenih djela, a osobita se pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine.

Ugledni komorni orkestar Wiener Concert – Verein (WCV) utemeljili su članovi Bečkog simfonijskog orkestra 1987. godine. Njegov repertoar obuhvaća orkestralna djela skladatelja Bečke klasike pa sve do suvremene glazbe. Zagrebačka publika imat će priliku uživati u programu koji obuhvaća djela Purcella, Pärta, Paraća i Mozarta.

M. B.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,