Pisci na Igrama: Ivo i Vinko Brešan

Bard hrvatske književnosti, Ivo Brešan, lektirni je dramski pisac, romanopisac i filmski scenarist. Napisao je dvanaest romana i više od dvadeset drama, od kojih su mnoge postavljene na scene hrvatskih, slovenskih, poljskih i drugih kazališta.Bez odrazaAutor je i sedam scenarija za filmove. Dobitnik je više nagrada uključujući i Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor 2001. i Nagradu Emanuel Vidović 2010. godine također za životno djelo.

Svih pet pripovijetki u njegovoj zbirci ‘Mrtvima ništa ne treba’, izašloj u Profilovoj nakladi ove godine, odlikuju se bogatstvom zbivanja, zanimljivim i složenim zapletima, prožetima elementima fantastike i groteske, u čemu je Brešan ironičan, čak ciničan i nemilosrdan u otkrivanju društvenih deformacija, angažiran u obrani elementarne etičnosti, ali nadasve vješt pripovjedač i pravi majstor zapleta. Pripovijetka ‘Bez odraza’, koja za temu ima ugovor s vragom, čudesan je primjer kako nas pisac može s nevjerojatnom lakoćom uvjeriti da je moguće čak i ono što iz vlastita iskustva znamo da nije.

Scensku prilagodbu pripovijetke radi Vinko Brešan, međunarodno nagrađivani hrvatski filmski i kazališni redatelj koji je sa svojim zadnjim filmom ‘Svećenikova djeca’ postao prva osoba u povijesti hrvatske kinematografije čija je čak tri filma pogledalo više od sto tisuća gledatelja, od kojih se dva (‘Kako je počeo rat na mom otoku’ i ‘Svećenikova djeca’) nalaze na prvom i drugom mjestu najgledanijih filmova od osamostaljenja. Nedavno je na sceni  Satiričkog kazališta Kerempuh u Zagrebu s velikim uspjehom premijerno izvedena ‘Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja’ u njegovoj režiji.

U ‘Bez odraza’, udovicu Sonju Kos igra Doris Šarić Kukuljica, Maro Martinović utjelovljuje odvjetnika Lepušića, istraživača nadempirijskog – Vida Telemensa i ljubavnika Alerića, a autor Ivo Brešan pojavljuje se na sceni kao Vrag osobno. Predstava će biti prikazana u atriju palače Sponza, u utorak 19. kolovoza.

DLJI


 

Pročitajte još: Svećenikova djeca nagrađena na Festivalu naroda i vjera


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,