Pjenušci i čvarci na Vuglec bregu

Na radionici sljubljivanja čvaraka i pjenušaca ‘Magnum Monday’ na Vuglec bregu, koju je osmislila i moderirala Marija Vukelić, predstavljeni su slovensko-hrvatski vinski projekti, već uhodani 4. Salon pjenušavih vina i novi festival za mlade 1. Vinski univerzum, koji će se održati u Zagrebu.Predstavnici medija i partneri mogli su, uz vodstvo sommeliera Darka Lugarića, naslijepo kušati četiri pjenušca, po dva hrvatska i slovenska, te ih spojiti s dvije vrste čvaraka i s pogačicama-čvarkušama. Lugarić je objasnio kategorije pjenušavih vina prema ostatku šećera te, tijekom kušanja i interaktivne radionice, vodio uzvanike na stručan ali lako razumljiv način kroz sljubljivanje.Uz čvarke su se kušali slovenski pjenušci Pallidia, (Sanabor, NV* – non-vintage) i Monte Classico (Monterosso, NV) i hrvatski Jasminka (Vuglec, NV) i Blanc de Blancs (Šember, 2013). Neki su pjenušci bili prenježni za čvarke, neki preslatki, neki su baš dobro pratili i čvarke i pogačice, a svatko od nazočnih imao je svoju najbolju kombinaciju.

Zabave i konstruktivne rasprave nije nedostajalo, a nakon ‘aperitivnog’ kušanja, uslijedio je bogat ručak s domaćim specijalitetima – goveđom juhom, buncekom, krvavicama i kobasicama uz zelje i restani krumpir te na kraju, uz desert, repnjak – po kojem je nadaleko poznato ovo zagorsko eno-gastro turističko odredište.

Z. R. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , ,