Pjenušci i jazz za kraj ljeta u Zagrebu

Wine and Jazz Summer naziv je ciklusa urbanih mini-vinskih festivala čiju realizaciju zajednički potpisuju udruga Vinoljupci i Peper bar. Nakon uspješne prezentacije vinara Istre i Međimurja početkom srpnja, Wine and Jazz Summer dobiva svoj glamurozni nastavak. Posljednji dio wine&jazz trilogije zakazan je za petak, 15. rujna u 18 sati kada je na terasi Pepera u Margaretskoj ulici u Zagrebu na rasporedu degustacija pjenušaca kontinentalne Hrvatske. Ulaz na manifestaciju je slobodan, a posjetitelji će za čašu vrhunskog pjenušca morati izdvojiti svega 20 kuna.

Prilika je to da kušate Three Stars, pjenušac plešivičke vinarije Jagunić, međimurski Sibon dry i moslavački pjenušac Glamour, obitelji Miklaužić. Najavljeno je i gostovanje slovenske vinarije Graben iz Bizeljskog, čija se vina toče čak i u Bijeloj kući. Kombinacija izvrsnih pjenušaca, ugodnih cijena i urbane atmosfere sigurno će privući iskusne ljubitelje vina, ali i brojne vinske znatiželjnike.

Što je to sekundarna fermentacija? Koja je razlika između šampanjca i pjenušca? Koliko mjehurića ima u jednoj čaši pjenušavog vina? – sve su to pitanja koja će vinoljupci moći postaviti vinarima-izlagačima u opuštenom i ugodnom druženju uz živu jazz svirku.

Na dosadašnjim druženjima okupljene je vinoljupce, kao i brojne slučajne prolaznike, oduševila svirka instrumentalnog jazz trija u sastavu Veselinović-Penava-Novoselić te krasan vokal Melite Lovričević u pratnji Benedikta Peraka i Borka Rupene. S nestrpljenjem se očekuje nadolazeći nastup mladog Frank Scavollini Quarteta kojeg čine Vid Hribar (klavir), Gustav Barišin (kontrabas), Filip Runjić (bubnjevi) i Lujo Parežanin (tenor saksofon). Za uspješno sljubljivanje glazbe(nika) i vina u Wine and Jazz Summer projektu zaslužan je Borna Šercar, priznati hrvatski perkusionist i dobitnik nekoliko Porina.

Iz udruge Vinoljupci ističu kako je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta dekonstruirati imidž elitizma vezan uz vino i vinske manifestacije te omogućiti svim ljubiteljima vina uživanje u dobroj kapljici i ugodnoj atmosferi. ‘Cilj nam je kreirati događanja koja su dostupna i pristupačna svim sadašnjim i budućim ljubiteljima vina – jer suvremena vinska proizvodnja omogućuje svima dobra vina po dobroj cijeni. Na taj način kreiramo novo, mlado i educirano tržište vinskih potrošača koje pozitivno utječe na sve aspekte vinarstva – od gospodarstva, do imidža Hrvatske kao zemlje bogate vinske kulture’, pojasnila je voditeljica projekta Irena Lučić.

Udruga aktivno djeluje od 2014. godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala ukupno šest open air vinskih festivala, a da takav koncept nailazi na izvrsne reakcije posjetitelja, pokazuje i činjenica da je festival Winelovers’ Street, održan u Kurelčevoj ulici početkom lipnja, posjetilo više od 2000 vinoljubaca.

V. L.Tagged: , , , , , , , ,