Pjesničko pripetavanje na Jutru poezije

Na pjesničkom pripetavanju Jutra poezije svojim je samozatajnim nastupom i iskrenim stihom Josipa Marenić porazila buntovnog Žarka Jovanovskog, unatoč njegovu slamerskom iskustvu u javnom nastupu.

Pjesničko pripetavanje tradicionalni je pjesnički dvoboj Jutra poezije, u kojem se dvoje pjesnika suprotstavljaju čitajući naizmjence svatko po svojih deset pjesama, a o pobjedniku odlučuje publika tajnim glasovanjem. Ovaj put, publike je bilo toliko da su mnogi stajali za vrijeme programa u kultnoj gornjogradskoj gostionici Kod Žnidaršića u Zagrebu.

Kako je na kraju pripetavanja objavio voditelj Robert Roklicer, Jutro poezije dalo je prednost nenametljivoj mudrosti Josipe Marenić.

Poezija Josipe Marenić bliska je klasičnom ‘čuđenju u svijetu’, jer dječje spontanim stihom pokazuje naivnost i vjeru u ideale, a istodobno iznenađuje zrelošću pouka koje izvlači iz životnih epizoda. Stih joj je komunikativan i lako dopire do čitatelja, kojeg poziva da postane svjedok njezinih razgovora i preispitivanja koje često piše u drugom licu, obraćajući se imaginarnom nekom. Josipa Marenić bavi se poezijom i prozom, a upravo završava i svoj prvi roman.

Poezija Žarka Jovanovskog izražava revolt, mjestimično šokira i prijeti, a nastup mu je glasan i s mnogo gestikulacije. Jovanovski je grafički dizajner, slamer, rocker i pjesnik koji je dosad objavio pet knjiga poezije povezanih u petoknjižje, a objavljuje i na portalima i blogovima. U suradnji sa slovenskim glazbenikom Andrejem Boštijančičem nedavno je snimio CD poezije ‘Povlačenje na obrambene položaje’.

Jovanovski nije žalio zbog poraza, već je najavio novi nastup – na Seksotinovu 14. veljače, čitat će svoju erotsku poeziju uz spisatelje među kojima će biti Alojz Majetić i Marina Šur Puhovski. Također, pozvao je kolege i prijatelje na skori Zagreb Dox , na kojem će biti prikazan dokumentarni film o njegovu stvaralaštvu, dijelom sniman i na Jutru poezije.

Sandra Pocrnić Mlakar


Peta knjiga poezije multimedijalca Žarka Jovanovskog

Jutro poezije: Žarko Jovanovski o ljubavi na muški način
Tagged: , , , , , , , , ,