Plavci otvaraju sezonu vinskih kušaonica

U restoranu Klub književnika u Zagrebu u petak, 25. siječnja (18 sati) održat će se vinska kušaonica Pelješac u Zagrebu kojom će se, u organizaciji udruge Vinoljupci, predstaviti osam peljeških vinarija. Osim u biranim vinima, posjetitelji će moći uživati u slasnim zalogajima i živoj glazbi.‘Prošlogodišnje predstavljanje peljeških vina bilo je jedno najposjećenijih manifestacija u našoj organizaciji. Zadovoljstvo vinara, posjetitelja i nas organizatora rezultiralo je željom da ovo okupljanje postane tradicionalno, odnosno da početak svake sezone vinoljupskih manifestacija započnemo s pelješkim vinarima. Ove godine očekujemo još bolju atmosferu i, naravno, još veći broj posjetitelja’, istaknula je Irena Lučić, glavna organizatorica projekta, te napomenula kako je riječ uglavnom o malim pelješkim vinarijama čija je vina teško, ako ne i nemoguće pronaći i kušati u Zagrebu. Manifestacija je organizirana u suradnji s udrugom Plavac mali – Pelješac.

Ovom prigodom predstavit će se osam peljeških vinarija – Vino Marlais, Vina Matković, Vina Ledinić, PZ Putniković, PZ Postup, Vinarija Ponos, Vina Arambašić te Dingač-Skaramuča. Jasno je da u ovoj vinskoj priči glavnu ulogu ima plavac mali, kojeg će se moći kušati u raznim varijantama – od barriquea do desertnog vina, te kao selekcije s položaja Postup i Dingač. No, pronaći će se tu i drugih autohtonih sorti, poput pošipa i rukatca, te desertnih vina i zanimljivih kupaža.

Pelješac je jedno od najpoznatijih hrvatskih vinogorja koje broji preko 1000 hektara površine pod vinovom lozom. Crne sorte čine 90% nasada, a najzastupljeniji je plavac mali. Iako na cijelom Pelješcu daje jako dobre rezultate, plavac mali uzgojen na položajima Dingač i Postup pokazuje iznimnu kvalitetu zbog koje je 1960-tih postigao (i do današnjih dana zadržao) svjetsku slavu. Nakon velikih uspjeha peljeških vina u razdoblju od 1960. do 1990. i posljedičnog ‘spavanja na lovorikama’, ova se regija budi i pomlađuje. Tome najviše pridonosi generacija novih, malih vinara koji posljednjih petnaestak godina na poluotoku rade zdravu konkurenciju ‘starosjediocima’, ali i faktor tehnološkog napretka i inovativnih pristupa proizvodnji vina. Zahvaljujući tome, za dobar plavac mali više ne moramo izdvajati basnoslovne svote novca te ga možemo kušati u raznim stilovima proizvodnje.

Osim prilike za degustaciju vina po popularnim cijenama, posjetitelji će imati priliku upoznati vinare, saznati više o izloženim vinskim etiketama te uživati u ukusnim zalogajima i živoj glazbenoj kulisi dueta RetroBoys.

Udruga Vinoljupci aktivno djeluje od 2014.godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala ukupno sedam open-air vinskih festivala, te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način. ‘Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji – urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti’, pojasnila je Irena Lučić.

P. R.Tagged: , , , , , , ,