Plavi ciklus ZG filharmonije u znaku Straussa

U petak , 21. veljače u sklopu Plavog ciklusa, ponovno je s nama glavni gost dirigent Zagrebačke filharmonije, maestro Leopold Hager.Christiane Iven i Leopold HagerOrkestru pod ravnanjem maestra Hagera pridružit će se karizmatična sopranistica Christiane Iven te Martin Gabriel, solo oboist Bečke filharmonije.

Christiane Iven očarava svojim izvedbama te je polučila ogroman uspjeh i kao koncertna pjevačica i pjevačica Lieda, gostovala na raznim festivalima, nastupala s eminentnim orkestrima i dirigentima, a dobitnica je i mnogobrojnih nagrada.

Martin Gabriel rođen je u glazbenoj obitelji te je s velikim uspjehom diplomirao na bečkoj Muzičkoj akademiji. Nakon angažmana solo oboista u Bečkom simfonijskom orkestru i orkestru Bečke narodne opere, od 1982. godine oboist je u orkestru Bečke državne opere i Bečke filharmonije. Od 1987.godine često nastupa kao solist i u ansamblima komorne glazbe u Beču i u inozemstvu. U Zagrebu je zadnji put kao solist na oboi nastupio 15.1.2010., također uz maestra Hagera, tada u izvedbi Mozartova ‘Koncerta za obou i orkestar u C-duru’.

Zagrebačka publika će ove vrhunske umjetnike čuti u večeri posvećenoj Richardu Straussu, čiju 150. obljetnicu rođenja slavimo ove godine. Čitava glazbena večer bit će prikaz Richardovog života kroz njegova četiri važna djela.

Započet će ranijom fazom i veselom skladbom ‘Vragolije Tilla Eulenspiegela’. Till Eulenspiegel legendarni je lik iz sjevernonjemačkih priča još iz 14. stoljeća – na duhovite se načine borio protiv licemjerja vladajućih, bio je slobodnoga duha, uvijek spreman na šalu i podvalu te je bio idealna tema za Straussovu simfonijsku pjesmu.

U nastavku će uslijediti solističko djelo iz skladateljeva zrelog razdoblja i nastup Martina Gabriela koji će svoje vrhunsko umijeće sviranja pokazati skladbom Koncert za obou i orkestar , jednim od najpoznatijih solističkih djela oboističke literature. Zatim pjesmama koje govore o približavanju smrti Četiri posljednje pjesme za sopran i orkestar u kojoj će ljepotom svoga glasa Christiane Iven dočarati stihove koje su skladatelja nadahnule u posljednjem razdoblju njegova života.

Večer u znaku Richarda Straussa završit će djelom ‘Smrt i preobraženje’ u kojoj je Strauss uglazbio priču o zadnjim životnim trenucima, kada duša odlazi iz tijela da bi u beskonačnom svemiru otkrila prekrasno ostvarenje onog ideala koji čovjek nije mogao ostvariti na zemlji. U svojim posljednjim trenucima Strauss se prisjetio ovog djela te rekao: ‘Umiranje je točno onakvo kakvim sam ga opisao u ‘Smrti i preobraženju’.

ZGF

Pročitajte još: Zagrebačka filharmonija u sjećanje na Lovru von Matačića , Zagrebačka filharmonija ugostila poljske umjetnike , Sidonija Lebar uz Zagrebačku filharmoniju , Krstarica Potemkin uz Zagrebačku filharmoniju

Tagged: , , , , , , , , , , , ,