Poeta grafike: Retrospektiva Henryka Tomaszewskog

U Galeriji Prsten, Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, u suradnji sa slovenskom Fondacijom Brumen, predstavljen je presjek rada poljskog dizajnera Henryka Tomaszewskog.Retrospektivna izložba obuhvaća 50 crteža i 131 plakat nastalih u pedeset godina njegove umjetničke karijere. Kustos izložbe Radovan Jenko, odabirom radova, koji variraju od vrlo privatnih do javnih tema, posjetiteljima približava opsežno i heterogeno djelovanje tog umjetnika plakata.

Henryk Tomaszewski (1914. – 2005.) jedan je od glavnih grafičkih dizajnera u poslijeratnoj Poljskoj, ilustrator i pedagog te osnivač poljske škole plakata. Iako suočen sa snažnim utjecajima poljskog nacionalizma, katoličanstva i komunizma u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, Tomaszewski je bio nezaustavljiv u stvaranju temeljito jedinstvenog, duboko osobnog vizualnog jezika, unutar kojeg se izuzetno snažno manifestirala njegova osobnost. Prije početka Drugog svjetskog rata postao je satiričan umjetnik i redovito objavljivao u časopisima, dok je po njegovu završetku, narednih desetak godina njegov glavni poslodavac bila poljska filmska produkcijska kuća CWF. Od sredine 1950-ih pretežno je radio za kazališta i muzeje, a ilustrirao je i dječje knjige te dizajnirao naslovnice knjiga.

Međutim, plakati uglavnom stvarani za umjetničke izložbe, film i kazalište, ostali su mu primarna djelatnost. Njegov opus obuhvaća gotovo 300 plakata. Prilikom dizajniranja rijetko se koristio tipografskim rješenjima i fotografijom što ga čvrsto pozicionira u tradiciju slikovnog plakata, iako se njegov karakterističan rukopis prepoznaje po snažnom grafizmu, a ne ilustrativnošću.

T. R. / Reprodukcija plakata s dopuštenjem Filipa Pągowskega


Tagged: , , , , , , , ,