Poljski veleposlanik izložio svoje Ptice

Izložba fotografija ‘Ptice – savršenstvo ljepote’ veleposlanika Poljske, Macieja Szymańskog, u organizaciji Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, otvorena je u Jastrebarskom, u žitnici dvorca Erdody.PticeSuorganizator izložbe je Grad Jastrebarsko, a čini je 80 fotografija nastalih od 2007. godine do danas. Fotografije su snimljene diljem Europe, od Poljske, preko Portugala i Španjolske do Hrvatske (Crna Mlaka).

U prisutnosti mnogobrojnih zaljubljenika u prirodu i fotografiju, izložbu je otvorio pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep. Istaknuo je zadovoljstvo što će izložba krenuti u obilazak Zagrebačke  županije baš iz Jastrebarskog te što u njoj prvi mogu uživati Jaskanci. Poveznica je mnogo, grad Jastrebarsko je dobilo ime po ptici (jastrebu) a u Jastrebarskom se nalazi Crna Mlaka,  jedno od najvažnijih staništa ptica u Hrvatskoj.

‘Rezultat svjesnog odabira ptica kao objekta fotografije je uranjanje u svijet emocija sličnih onima u sportu ili lovu. Ptica postaje sunatjecatelj koji će napraviti sve da naša fotografija ne uspije. Šanse fotografa se mogu znatno povećati kroz dobro poznavanje ptica. Svakom bi trebalo preporučiti slijed: prvo dobro upoznajmo ptice i tek onda ih fotografirajmo. Zahvaljujući tome češće ćemo uspjeti napraviti dobru sliku i istovremeno shvatiti kako se treba ponašati fotograf da ne našteti pticama’, riječi su autora Macieja Szymanskog.

Otvaranje izložbe popratili su članovi Gradskog pjevačkog društva Javor, Svetojanske mažuretkinje i djeca glazbene škole Jastrebarsko.

M. G.

Pročitajte još: Poljski veleposlanik – autor foto izložbe Ptice , Jadranske pučinske ptice u grčkoj mitologiji ,

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,