Posljednji izazov: Fantastična izložba lutaka i scenografije

Izložbeni salon Izidor Kršnjavi u Zagrebu, 9. studenoga od 19 sati otvara vrata Fantastične izložbe lutaka i scenografije iz filma ‘Posljednji izazov’ autora Božidara Trkulje u organizaciji Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU, a u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Organizmom i Zagreb filmom.Stop-animacijski lutkarski film ‘Posljednji izazov’ u produkciji Zagreb filma nastao ove godine, premijerno je prikazan na Animafestu u lipnju te nakon petnaestak festivala broji mnoge nagrade i priznanja poput Animafesta Zagreb, Supertoona Šibenik, Stoptricka Maribor, BanjalukAnima. Ideja ove izložbe je zaviriti u proces rada na filmu, jednog od pionirskih ostvarenja što se tiče ove mlade animacijske tehnike Izložba će prikazati izbor iz 11 različitih scenografija koje su rađene za film i četrdesetak lutaka, predstaviti lutkarske glumce, filmsku rekvizitu, a unutar programa projekta za učenike ŠPUD-a bit će organizirana i predavanja te radionica na temu lutkarske animacije. Cilj je približiti mladim umjetnicima proces rada u lutkarskoj animaciji, značajke ove tehnike, predstaviti im aktualne aktere te ih senzibilizirati za praćenje i uključivanje u suvremene umjetničke procese specifičnih područja.

Autor filma Božidar Trkulja za deplijan izložbe odabrao je i citirao pojedina obrazloženja nagrada i priznanja žirija koja vesele cijelu autorsku ekipu.

‘cenografija filma ‘Posljednji izazov’ oborila nas je s nogu. Autori su se posebno potrudili i nijedan detalj nije slučajan – osobito oni iznenađujući, puni čudnovatog humora. Nekolicina tipičnih junaka fantasyja – manje-više umirovljenih – susrela se u ovom stop-animiranom filmu u borbi protiv neprijatelja. Željeli bismo ga pogledati sličicu po sličicu da ništa ne propustimo. Ovaj nas je film vratio u djetinjstvo i nasmijao, što smo kao odrasli prihvatili kao predivan dar. (žiri Animafesta)

Upravo iz tog razloga, ova je izložba prilika da sličicu po sličicu ovog filma razotkriju učenici i umjetnici u nastanku te svi oni koji se žele vratiti u djetinjstvo, bilo i otvoriti maštu. Izložba će biti otvorena do 23. studenoga u radnom vremenu Izložbenog salona.

I. B.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,