Povratak redatelja Kena Loacha s novim remek djelom

Teško je nabrojati sve nagrade koje je Ken Loach osvojio tijekom redateljske karijere. Već kada se spomenu dvije Zlatne palme koje je osvojio u Cannesu (2006. za film ‘Vjetar koji povija ječam’ i 2016. ‘Ja, Daniel Blake’) čak bi i najvećem laiku bilo jasno o kakvoj veličini se radi.Redovitim snimanjem nezavisnih filmova koji su odreda prikazivani na najuglednijim festivalima diljem svijeta i prikazivani u službenim konkurencijama, ime Kena Loacha zlatnim slovima je upisano u knjigu najznačajnijih europskih redatelja u posljednjih četrdesetak godina. Od 9. siječnja u domaća kina stiže njegovo novo remek djelo, hvaljena i nagrađivana drama ‘Oprostite, mimoišli smo se’.

Ricky, Abby i njihovo dvoje djece žive u Newcastleu. Snažna su obitelj u kojoj svaki član mari za onog drugog. Ricky (Kris Hitchen) je konstantno u potrazi za poslom, dok je Abby (Debbie Honeywood) medicinska sestra koja voli svoj posao i koja skrbi za starije i nemoćne. Međutim, unatoč tome što rade duže i napornije, shvaćaju da nikada neće imati nezavisnost u smislu posjeda vlastite nekretnine. Uskoro se Rickyju ukaže zlatna prilika te se on i Abby oklade. Ona prodaje svoj automobil kako bi Ricky mogao kupiti blještavi novi kombi za dostavu te postati freelance dostavljač u vlastitoj tvrtki. Moderni svijet ovu će obitelj tako opkoliti sa svih strana u privatnosti njihove kuhinje, a budućnost će im postati iznimno neizvjesna…

Film ‘Oprostite, mimoišli smo se’ premijerno je prikazan u službenoj konkurenciji lani u Cannesu. Od tada je predstavljen na desecima drugih festivala gdje je redovno osvajao nagrade, poput nagrade publike za najbolji europski film na filmskom festivalu u San Sebastijanu ili nagrade za najbolji film u Ljubljani. Glavna glumica Debbie Honeywood za snažan portret supruge, majke i njegovateljice osvojila je glavnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu.

Scenarist filma je Paul Laverty, dugogodišnji Loachov suradnik i pisac. Njih obojica zaslužna su za već spomenute filmove s kojima su osvojili Zlatnu palmu u Cannesu, a nakon trogodišnje pauze vraćaju se s novim remek djelom za kojeg, premda dijele određene sličnosti, ipak tvrde da nije nastavak klasika ‘Ja, Daniel Blake’. Laverty je inspiraciju za priču donekle pronašao u slučaju Dona Lanea, dostavljača za tvrtku DPD koji je preminuo u siječnju 2018. godine nakon što je odlučio raditi za vrijeme božićne gužve te nije otišao u bolnicu na pregled zbog bolesti.

S. R.


Tagged: , , , , , , ,