Požega: Čileanska Ispovijed – najbolji jednominutni film

U Gradskom kazalištu Požega održan je 26. hrvatski festival jednominutnih filmova na koji je prijavljeno 494 filmova iz 44 zemalja svijeta, a u službenom programu prikazano ih je 60. Grand Prix je osvojio jednominutni ‘La Confesión’ (Ispovijed), koji je režirao Esteban Font Rojo iz Čilea.Žiri ovog, po mnogo čemu jedinstvenog festivala, činili su: predsjedavajući Allan Starski (scenograf, set dekorater, oskarovac iz Poljske), Goran Trenčovski (redatelj, pisac, umjetnički vođa i humanist iz Makedonije), Strajo Krsmanović (dramaturg, TV urednik i direktor sarajevske Umjetničke galerije iz BiH), Nevio Marasović (redatelj iz Hrvatske) i Zvonimir Karakatić (predstavnik organizatora i tajnik festivalskog žirija).

Zlatnu plaketu osvojio je američki ‘Fathom’ Justina Plassea, srebrnu hrvatski ‘Izlazak radnika iz tvornice’ Zvonimira Rumboldta, a  brončanu film naslova ‘…’ (Tri točkice) poljskih redateljica Matylde Laskowske i Wirginije Kowal. Posebna nagrada filmske organizacije UNICA pripala je filmu ‘Sweet Dreams’ (Slatki snovi) Makedonca Zorana Pilovskog, dok je nagradu publike dobila ‘Susjedska pomoć’ (Susedská Výpomoc) Slovaka Jána Kuske i Nicolausfilma.

Hrvatski festival jednominutnih filmova tijekom 26 godina izgradio je jednu vrlo lijepu filmsku priču i festivalsku atmosferu.

 

U mome poslu nije lako naći vremena za posjećivanje festivala pa mi je jako drago što sam ovdje i što imam priliku biti dijelom ove jednominutne priče. Oduvijek me zanimalo, pa i fasciniralo što se sve može ispričati u jednoj minuti.

 

Nakon što sam odgledao 60 filmova shvatio sam kako ova forma pomiče granice kreativnosti te izaziva autore da redefiniraju svoje znanje i vještine.

 

Zaista mi je bila čast biti članom žirija, ocjenjivati filmove i dodijeliti nagrade najboljima, izjavio je Allan Starski, Oscarom nagrađeni set dizajner.

Ovaj festival u Požegi najstariji je domaći filmski festival koji se već 26 godina održava u kontinuitetu, a idejni začetnik mu je veliki entuzijast Željko Balog. Prošle godine festivalu je zbog financijskih problema prijetilo gašenje, ali je ipak održan s četiri mjeseca zakašnjenja (u rujnu umjesto u svibnju).

Kada se upuštate u avanturu zvanu festival jednominutnih filmova morate biti spremi ići do kraja, kreativno izazivati autore i zadovoljiti sve ukuse publike. Mislim da smo do sada napravili odličan posao jer smo svojom isprva čudnom idejom o filmu od minute uspjeli potaknuti filmaše diljem svijeta, kako one iskusne tako i one koji tek započinju svoju karijeru, da prihvate ovu filmsku formu. Mogu reći kako iza sebe imamo cijelu ‘malu vojsku’ ljubitelja jednominutnih filmova te sve veći broj mladih Požežana koji su odrasli uz festival, a danas ostvaraju značajne korake u filmskoj industriji, izjavio je Željko Balog, direktor i utemeljitelj festivala.

Festival je, ne slučajno, održan u kazalištu, jer Požega više nema nijedno kino. Da će taj apsurd biti ispravljen obećao je Daniel Rafaelić, predsjednik Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), rekavši da je kino hram filma. ‘Jednominutni film je film dosjetke, ali ovaj festival nije dosjetka, nego više od toga – tradicija’, naglasio je Rafaelić.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA


Tagged: , , , , , , , , ,