Požeško-slavonska županija na Špancirfestu

‘U Požeško-slavonskoj županiji sve je u znaku broja pet – jedna je od pet slavonskih županija, ima pet gradova: Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternicu i Požegu; pet općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Veliku; okružena je s pet planina: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora, a neiscrpan je izvor inspiracije za ljubitelje aktivnog turizma, bogate gastronomije i vrhunskih vina’, istaknula je Ivona Odvorčić Kahanek, predstavnica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije, koja je u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom u središtu Varaždina predstavila bogatu turističku ponudu.

Uz Ivonu Odvorčić Kahanek, turističke atrakcije predstavili su Silvija Podoljak, direktorica ureda TZ Grada Požege; Marija Šarić, predstavnica ureda TZ Grada Pleternice; Sanja Savić, predstavnica ureda TZ Grada Pakraca; Hrvoje Kovačić, voditelj ureda TZ Grada Lipika; Marija i Igor Marač, vlasnici turističke agencije Luks Bike Adventure i Igor Salak, predstavnik luksuznih vila Montis Aurea.

Uz tri vinske ceste, među kojima je i ona u Kutjevu, najnagrađivanijem hrvatskom vinogorju, još je nekoliko odredišta koje ne smijete propustiti. Krenete li od zapada prema istoku Stazama lipicanaca i kune,doći ćete u Lipik, grad poznat po veličanstvenim konjima, ali i izvorima termalne vode i tradiciji u zdravstvenom turizmu, potom u Pakrac u kojem se u srednjem vijeku kovao banovac, preteča hrvatske kune, poznat i po očuvanom kompleksu vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća.

Upravno i kulturno središte županije – Požega, zavest će vas baroknim centrom, kulturnim naslijeđem, mirisima i okusima slavonske kuhinje očuvanim u projektu ‘Muzej u loncu’ Gradskog muzeja Požega i ponudi ugostiteljskih objekata, nositelja standarda ‘Okusi Zlatne Slavonije’. Pleternica je poznata po marijanskom svetištu Gospe od Suza i Cesti ruža i vina koja od njezinog središta vodi do obližnjih brda.

Kukuruzni labirint u Viškovcima zabava je za čitavu obitelj, a u Velikoj ste i na vratima Parka prirode Papuk koji je zbog geološke raznolikosti dobio status europskog geoparka i zaštitu UNESCO-a. Ovoj ljepoti jednostavno nećete moći odoljeti, pa biste mogli produljiti boravak i smještaj potražiti u kampu Duboka, otvorenom u svibnju.

Ljubitelji prirode i luksuza odabrat će jednu od četiri luksuzne vile Montis Aurea, otvorene u srcu prirode, u mjestu Novo Zvečevo. Njihov predstavnik, Igor Salak, kazao je kako vile biraju oni koji uživaju u miru i privatnosti te se žele istinski odmoriti od svakodnevnih obaveza. A za potpuno opuštanje tu su saune, jacuzziji i bazeni.

U Požeško-slavonskoj županiji uvjerit ćete se da Slavonija nije samo nepregledna ravnica. S ukupno 111 uređenih staza, od čega su 44 biciklističke i 67 planinarskih, ova je županija raj za ljubitelje aktivnog odmora. ‘Uz ravničarske terene tu su šumoviti predjeli i brdski usponi planina, pa je biciklista u našoj županiji iz godine u godinu sve više. Osim rekreativaca i profesionalaca, sve je više gostiju koji žele istražiti prirodnu i kulturnu baštinu Požege i okolice na dva kotača. Jedan od najatraktivnijih biciklističkih programa je i obilazak vinarija, kojih je u Požeško-slavonskoj županiji više od trideset’, kazali su Marija i Igor Marač iz specijalizirane agencije Luks Bike Adventure iz Požege.

L. P. / Foto: Borna Subota


Tagged: , , , , , , , , ,