Predstavljen program 12. ZFF-a

Na konferenciji za medije u dvorani Müller kina Europa organizatori Zagreb film festivala (ZFF) predstavili su ovogodišnje izdanje.

Hrvoje_Laurenta, Selma_Mehadžić, Boris_T._Matić, Sanja_Milinović, Petra_HofbauerTematskim cjelinama i glavnim programom okupljene je prošetao direktor festivala Boris T. Matić: ‘Kad je o temama riječ, festivalski program ove godine u znaku je hrabrih djevojčica i dječaka koje smo razmišljajući o selekciji nazvali Ničijom i svačijom djecom. Druga važna tema 12. ZFF-a su Suđenja, ili preciznije, pravda koja je spora, ali dostižna, a ove godine volimo i Stvarne događaje na kojima se temelji čak sedam od trinaest naslova iz konkurencije dugometražnog igranog filma.

Među njima su dvostruki pobjednik Sundancea ‘Ritam ludila’ u režiji Damiena Chazellea, priča o usponu mladoga jazz bubnjara (briljantni Miles Teller) u okrutnom svijetu glazbenog konzervatorija, zatim francuski ‘Party Girl’ – film o (stvarnoj) partijanerici koja se na pragu 60-ih konačno poželi skrasiti te ‘Happy Endings’ hrvatsko-američkog direktora fotografije Darka Šuvaka inspiriran domaćom pričom o pljačkašici banaka (Areta Ćurković). Na istinitim događajima temelji se i moćna etiopska drama ‘Hrabra djevojka’ o djevojčici koja nehotice ubije svog silovatelja pa je osude na smrt.

Popratne programe Velikih 5 i Moj prvi film: Rumunjska te dječji program Bibijada i njezin novi produžetak – Bib Plus predstavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta, a koordinatorica programa Selma Mehadžić govorila je o novim programima Ponovno s nama i Prvi svjetski rat na filmu. Predstavila je i programe Dan Lux filma te ‘Retrospektivu’ Dereka Jarmana, ostvarenu u suradnji s Queer Zagrebom.

Edukativni i networking program Industrija ove godine uključuje dvodnevnu radionicu Erich Pommer Instituta na temu raščišćavanja autorskih prava. U suradnji s danskim Ministarstvom kulture, Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Danskim filmskim institutom te HAVC-om, ZFF ove godine stavlja naglasak na dansku kinematografiju s čak filmova u programu, te industry programom Danes Go South. Sve jaču suradnju hrvatskih i danskih filmaša, svojim će dolaskom na hrvatsku premijeru filma Itsi Bitsi pozdraviti i kraljica Margareta II od Danske i suprug princ Henrik od Danske.

Kompletan festivalski program pogledajte na službenim stranicama.

ZFF


Pročitajte još: 12. ZFF: Danski filmaši i kraljevski par , 12. izdanje Zagreb Film Festivala , ZFF: Novi program Ponovno s nama


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,